пʼятниця, 10 травня 2019 18:28

Неочікуваний поворот: Філарет запросив Епіфанія на богослужіння

Колишній очілник Київського патріархату Філарет відправив запрошення предстоятелю української церкви Епіфанію на "урочисте молитовне спілкування" в пам'ять про священномученика Макарія 14 травня. Раніше на цей захід покликали всіх єпископів, крім останнього.

Таким чином він відреагував на "невдоволення, про яке дізнався зі ЗМІ", передає LB.ua.

"До мене дійшла інформація із засобів масової інформації, що ви висловили невдоволення тим, що я не запросив вас на святкування пам'яті священномученика Макарія, митрополита Київського. Причина полягає в тому, що ви, після обрання вас предстоятелем УПЦ, жодного разу зі мною не провели Божественну літургію – протягом п'яти місяців. У мене виникла думка, може вона є хибною, що ви вважаєте приниженням для себе служити з патріархом Філаретом? Крім того, як мені відомо, ви намагаєтеся послужити літургію в м. Дніпрі або в м.Маріуполі і там зібрати архієреїв нашої церкви на противагу святкуванню в Києві у Володимирському соборі, де знаходяться святі мощі священномученика Макарія, – сказано в листі.

Автор: lb.ua
  Зустріч, ініційована Філаретом, має на меті відновлення Київського патріархату
Зустріч, ініційована Філаретом, має на меті відновлення Київського патріархату

Патріарх Філарет написав, що з радістю запрошує митрополита Епіфанія, оскільки своїм невдоволенням останній показав, що бажає взяти участь у святкуванні. Однак, за канонами ПЦУ, настоятель не може бути "просто запрошеним" на богослужіння, оскільки як перша особа зобов'язаний безпосередньо здійснювати літургію – самостійно або спільно з іншими архієреями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба разом будувати Україну" - Епіфаній не ображається на жарти Зеленського

Зустріч, ініційована Філаретом, має на меті відновлення Київського патріархату. Лист митрополиту Епіфанію прийшов також на бланку УПЦ КП, якої офіційно не існує.

Київський патріархат усе ще існує. Так вважає колишній його очільник Філарет. Він збирає архієреїв, аби обговорити перспективи відновлення КП, який би волів сам очолити.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній повідомив, що його на цю зустріч не запрошували. При цьому владика визнав, що конфлікт є. Із Філаретом, який після розпуску Київського патріархату є "почесним патріархом", з моменту утворення Помісної церкви вони жодного разу не правили службу разом, передає ТСН.

На думку Епіфанія, навіть розмови про повернення у минуле – згубні для церкви, оскільки ведуть назад в ізоляцію.

Зараз ви читаєте новину «Неочікуваний поворот: Філарет запросив Епіфанія на богослужіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі