пʼятниця, 29 грудня 2023 05:50

Не залишайте дітей без нагляду: "Страшний" день, якого боялись усі

Не залишайте дітей без нагляду: "Страшний" день, якого боялись усі
В Страшний день не можна залишати дітей без нагляду Фото: pinterest

29 грудня вшановують 14 тисяч немовлят, яких убили у Віфлеємі.

За біблійною історією, пророцтва і волхви передбачили цареві Іроду швидке пришестя Царя Юдейського. Але Ірод усе-таки вирішив обдурити долю і наказав убити всіх народжених малюків чоловічої статі. Таким чином загинули 14 тис. немовлят.

Існує думка, що цю цифру завищено, але якщо врахувати, що на той момент у країні відбувався перепис населення, то в місті Віфлеєм перебувало дуже багато людей, а з ними - і дітей. Цар Ірод сподівався, що вбивши всіх немовлят, він залишиться при владі. Але він прорахувався: Ангел попередив Йосипа та Анну. Вони з маленьким Ісусом втекли до Єгипту. Малюки, які загинули, стали першими мучениками за Христа, а сам день стали називати "Страшним".

Прикмети

Сильний мороз цього дня - холоди триватимуть до весни;

яка погода стоїть - такий і квітень буде;

інею багато на деревах - до тепла.

У народному календарі 29 грудня - свято, якого дуже боялися і називали Страшний день. Вважається, що у цей час скрізь і всюди гуляє нечисть. Сни, які сняться в ніч на 29 грудня - віщі.

Що не можна робити

лихословити, лаятися;

скаржитися на долю;

відмовляти в милостині;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водохреще-2024: нова дата і чому це свято стало одним з найважливіших

брати участь у будь-яких конфліктах.

Не слід цього дня залишати дітей без нагляду, аби ніхто не нашкодив їм, та пускати в дім малознайомих людей. У їхній подобі може бути нечиста.

Що можна робити

Головним захистом від зла в цей час вважаються молитви. За старих часів люди читали їх і заспокоювалися.

День слід присвятити дому та близьким.

Також був звичай спалювати старі речі. В такий спосіб можна відвадити від дому нещастя.

З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар багато дат свят зсунулися на 13 днів раніше. Старий Новий рік - не є церковним святом, тому його дата не зсувається, а залишається колишньою. Старий Новий рік 2024 відзначатимуть в ніч із 13 на 14 січня.

Але є один нюанс. На цей день припадало свято свято Меланки 13 січня і свято Василя 14 січня. Ці свята змістились у датах і за новим церковним календарем вони припадають на 31 грудня і 1 січня відповідно. Саме в ці дні зустрічайте щедрувальників та посівальників.

Зараз ви читаєте новину «Не залишайте дітей без нагляду: "Страшний" день, якого боялись усі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі