середа, 21 червня 2023 16:44

Не сваріться з рідними: до яких заборон прислухатись у Кирилів день

Не сваріться з рідними: до яких заборон прислухатись у Кирилів день
фото: ukr.media

22 червня віряни вшановують пам'ять святого Кирила Олександрійського.

Жив він у IV-V ст. та отримав досить непогану на той час освіту. Незабаром вирішив він відмовитися від усього мирського і присвятити своє життя вивченню Слова Божого. Спочатку Кирило провів шість років у пустелі, де відмовився від їжі (крім хліба і води), постійно молився. Тоді він став кліром у святого Феофіла.

Довгий час Кирило читав проповіді, далі став дияконом, а потім ще й єпископом. В цей час він активно боровся проти єресі, руйнував язичницькі капища, прославляючи християнство. За це в православній церкві його вважають одним із найбільш значущих. Помер своєю смертю 444 року.

Що не можна робити цього дня

Не варто сваритися з рідними, лихословити.

Не вбивайте комарів після полудня, інакше наступного дня їх стане ще більше.

Утримайтесь від робіт з рослинами, це несприятливий час для пересаджування і висаджування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День літнього сонцестояння: що зробити, щоб доля посміхнулася вам

В давнину часто говорили, що "На Кирила починається справжня літня спека", адже вже встановлювалася стабільно тепла погода. Взагалі селяни вітали помірну спеку, адже вона позитивно впливала на город.

Свято ще називають Сонцеворот, тому що закінчується весна і світило повертає на літо. Це найдовший день у році і сила Сонця величезна. Побоюючись, що сонячні промені спалять урожай, рослини не пололи і не пересаджували, але пізню розсаду висаджували.

На Кирилів день в лісах достигала суниця. Про цю ягоду є повір'я, що вона з'явилася після того, як Ісус доторкнувся губами до суничного кущика. Для тваринників наступала відповідальна пора: якщо зацвітало жито, починався сінокіс.

Також вірили, що 22 червня сонце віддає всі свої сили землі. Тому у наших предків існувало чимало різних обрядів, щоб задобрити небесне світило і отримати великий урожай.

Православна церква 21 червня вшановує пам'ять священномученика Феодора Стратилата.

Наші предки в цей день копали колодязі і святили воду в них.

Церква вважає святого Федора покровителем православних воїнів, тому в це народне свято можна помолитися за близьких захисників в ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Не сваріться з рідними: до яких заборон прислухатись у Кирилів день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі