понеділок, 04 вересня 2023 05:50

Не беріть в борг і не позичайте: як цього дня не втратити достаток

Не беріть в борг і не позичайте: як цього дня не втратити достаток
4 вересня у день Вавили не можна позичати роші і давати в борг Фото: pinterest

4 вересня вшановують пам'ять священномученика Вавили, його трьох учнів та їхньої матері, а також ікони Божої Матері "Неопалима Купина" за новим церковним календарем.

Єпископ Вавила Антіохійський і його учні жили в ІІІ столітті, за часів правління імператора Декія Траяна.

Декій був язичником і, щоб зміцнити своє становище на троні, вирішив відновити язичницький культ. Якось у місті Антіохія він влаштував бенкет на честь язичницьких богів. Потім вирішив відвідати християнський храм, щоб на власні очі побачити, як звершуються таємниці Божі. Єпископ Антіохійський Вавила на той час звершував літургію в храмі і не міг допустити до нього язичника, щоб не осквернити святиню. Єпископ перегородив шлях імператору. Навіть відштовхнув, так і не дав зайти всередину.

Декій не пробачив. Пізніше наказав спалити храм. Єпископа Вавила і його учнів - 12-річного Урвана, 10-річного Прілідіана і 7-річного Епполлонія та їхню матір - судили і стратили.

4 вересня - день вшанування ікони Божої Матері "Неопалима Купина". Цей образ був написаний у ранньому християнстві й оповідає про подію біля палаючого куща терну. До нього підійшов пророк Мойсей, щоб подивитися, чому кущ горить, але не згорає - там святому з'явився Бог і розповів, як вивести народ з Єгипту в Землю обітовану.

На Синайському півострові, де трапилося це, досі стоїть камінь від тих часів, і щороку туди приїжджають паломники з усього світу. Неподалік побудований православний монастир і каплиця - просто над корінням тієї самої купини. Кущ, що росте поруч із каплицею - її продовження.

На іконі "Неопалима Купина" спочатку був зображений палаючий кущ із Богородицею всередині і Мойсеєм, що стояв поруч на колінах. Але з часом замість куща з'явилася восьмикутна зірка, а в її центрі - Богоматір. По кутах ікони - старозавітні сюжети.

Народні прикмети

Пішов дощ, але незабаром усе висохло - чекай затяжної негоди;

на горобині багато ягід - зима буде морозною;

на цибулі багато лушпиння - також до холодної зими.

Цього дня потрібно готувати страви з цибулею, а по дому розвісити зв'язки цибулі - її запах віджене всю нечисть.

Що сьогодні заборонено робити

не можна розводити багаття - це до пожеж;

не можна лихословити, лаятися, бажати зла;

забороняється давати в борг і брати теж - будеш довго ходити в боргах;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли день танкіста та інші державні свята: опублікували календар на вересень

не можна лінуватися і відкладати справи на потім;

заборонено відмовляти в допомозі.

Цього дня краще не подавати милостиню - вважається, що так можна віддати свій достаток.

Що дозволено

Іконі Божої Матері "Неопалима Купина" моляться про захист домівки від пожеж і блискавок. Вважається, що цього дня всі молитви будуть почуті. Якщо в будинку почалася пожежа, то його слід обійти з іконою - і вогонь відступить.

З 1 вересня в Україні більшість релігійних свят отримають нові дати. Зміняться і дати деяких державних свят. Набуде чинності календарна реформа ПЦУ. Різдво, Хрещення, Покрова Богородиці та ряд інших важливих церковних дат віряни відзначатимуть раніше.

Зараз ви читаєте новину «Не беріть в борг і не позичайте: як цього дня не втратити достаток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі