четвер, 04 вересня 2014 13:47

НАТО готується до наступу Путіна на країни Балтії та Польщу

НАТО готується до наступу Путіна на країни Балтії та Польщу

Північноатлантичний альянс всерйоз розглядає імовірність того, що Російська Федерація спробує поширити "гібридну війну" на територію країн-членів НАТО.

Про це заявив перед початком саміту альянсу керівний представник штаб-квартири НАТО, який попросив не наводити його ім'я.

Нагадаємо, що договір про створення НАТО передбачає механізми колективної оборони від зовнішнього ворога. Зокрема, в ст.5 договорю йдеться, що напад на одного з учасників військового блоку розцінюється як напад на всі країни альянсу.

"Росія в Україні застосовує тактику "гібридної війни", заперечуючи присутність своїх військ і здійснюючи не лише військові дії, але також інформаційну війну та інше. Ми маємо бути готові до цього", - заявив представник НАТО.

"Ми плануємо понизити рівень, від якого буде застосовуватися стаття 5, щоби охопити також ситуацію, якщо Путін спробує "захищати права меншин" (в країнах членах НАТО)", - розповів про плани альянсу співрозмовник "Європейської правди".

За його словами, декілька країн альянсу відчувають небезпеку того, що Кремль обере даний шлях.

"Не забуваємо, що в Естонії близько 30% російської меншини, в Латвії – також. Тому балтійські країни, і разом з ними Польща, дуже занепокоєні", - зазначив представник альянсу.

Водночас інші джерела "Європейської правди" зазначають, що ці зміни можливі лише з часом. Наразі в організації немає згоди щодо того, яким має бути нове формулювання спільного захисту від гібридної війни.

Зазначимо, що ст. 5 договору НАТО і без змін дозволяє вельми довільне прочитання у разі, якщо непрямий напад визнаний ключовими гравцями альянсу. Зокрема, у 2011 році, після атаки Аль-Каїди на Всесвітній торговий центр та Пентагон, Вашингтон заявив, що вважає це війною, та оголосив про застосування ст.5.

Нагадаємо, що в четвер у Ньюпорті (Уельс, Велика Британія) розпочався саміт альянсу, однією з ключових тем якого є агресія Росії щодо України.

 

Зараз ви читаєте новину «НАТО готується до наступу Путіна на країни Балтії та Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі