пʼятниця, 02 лютого 2007 15:57

На Волині спалахнула епідемія сказу

 
Вже 6 населених пунктів Волинської області оголошено зоною загрози з розповсюдження сказу.

Як повідомив заступник начальника Ратневського районного управління ветеринарної медицини Микола Романюк, неблагополучними виявилися, переважно, села в Ратневському районі. За його словами, починаючи з 14 січня, зафіксовано три випадки сказу серед лисиць, останній 31 січня. За наслідками експертизи у всіх випадках підтверджений діагноз - сказ.

Також Романюк повідомив, що з метою зменшення популяції лисиць, які можуть бути уражені хворобою, в карантинних зонах до кінця березня їх будуть відстрілювати, а фахівці управління ветеринарної медицини проведуть щеплення всіх домашніх тварин, котів і собак.

Нагадаємо, нещодавно від сказу помер житель села Понятівка Білозерського району Херсонcької області Сергій Мельник. Те, що його покусали тварини, 53-річний чоловік категорично заперечував.

— До нас він поступив 21 січня, у неділю. Був ще при пам"яті, а от наступного дня вже поводився неадекватно. Боявся повітря, світла, а коли давали воду, в нього починалися судоми. Потім почав плюватися й кусатися. У нас такий випадок трапився вперше за останні 20 років, — розповіла чергова медсестра реанімаційного відділення обласної інфекційної лікарні.

Медики кажуть, що Мельник підхопив сказ за три дні до того, як потрапив до шпиталю. Де він заразився, поки що не встановили.

— Сергій працював охоронцем у колгоспі. Часто наглядав за чимось у степу. Може, там його щось колись укусило, — припустила санітарка сільського медпункту.

У Мельника лишилася дружина Наталія, двоє дітей та онуків.


Сказ - украй небезпечне захворювання, на яке можуть захворіти як тварини, так і люди. Його переносять, в основному, червоні лисиці, єнотовидні собаки і гризуни.У разі відсутності невідкладної допомоги сказ призводить до летального результату.

За матеріалами: "Газета по-українськи" (N300), УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «На Волині спалахнула епідемія сказу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі