пʼятниця, 03 липня 2009 12:06

На Туринській Плащаниці зображений автопортрет да Вінчі - дослідник

На Туринській Плащаниці зображений автопортрет да Вінчі - дослідник

І знову черговий код да Вінчі, знову обговорюється загадка походження однієї з найшанованіших християнських святинь – Туринської Плащаниці.

На думку американського дослідника Лілліан Шварц, консультанта Нью-Йоркської школи витончених мистецтв, зображення на цьому савані не що інше, як автопортрет генія італійського Відродження Леонардо да Вінчі.

Як повідомляє агентство АНСА з посиланням на англійські джерела, Шварц переконана, що "негативне" зображення "Людини, знятої з хреста" не пояснюється дивом, а є результат оптичного винаходу Леонардо, який для створення портрета на льняному полотні вперше в історії використовував "камеру обскуру".

Учений покрив простирадло фоточутливою емульсією, виготовленою з яєчного білка і желатину, підвісив тканину в темній кімнаті, навпроти в стіні зробив дірку, закривши її скляною лінзою, а по іншу сторону помістив свій скульптурний автопортрет. Через декілька днів силует бюста віддрукувався у перевернутому вигляді на простирадлі.

Автор гіпотези нагадує, що Леонардо був зачарований магією оптичних експериментів, в його "кодексах" знаходиться опис "камери обскури".

Директор Центру з вивчення Плащаниці в штаті Колорадо /США/ Джон Джексон назвав нову роботу "заснованою на мізерних знаннях в області історії та науки" і спростував висновки Лілліан Шварц за допомогою простого аргументу.

Він нагадав, що в одному з паризьких музеїв зберігається медальйон із зображенням Плащаниці, датований ХIV століттям, за сто років до народження Леонардо да Вінчі.

За матеріалами Gazeta.ru

Зараз ви читаєте новину «На Туринській Плащаниці зображений автопортрет да Вінчі - дослідник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі