пʼятниця, 17 квітня 2009 13:00

На саміті у Венесуелі затвердили нову світову валюту

Автор: Фото Reuters
  Чавес та Моралес на саміті ALBA у Венесуелі. 17 квітня 2009
Чавес та Моралес на саміті ALBA у Венесуелі. 17 квітня 2009
Країни-учасниці Боліваріанської ініціативи для Амерік (ALBA) на саміті цієї організації у венесуельському місті Кумана одноголосно затвердили угоду про введення умовної одиниці взаєморозрахунків "сукре". За словами президента Венесуели Уго Чавеса, сукре спочатку "буде в обігу у вигляді віртуальної валюти, проте в майбутньому планується перехід до повноцінної валюти, що дозволить позбавитися від нав"язаної диктатури долара". Очікується, що "сукре" буде введений в обіг з 1 січня 2010 року.

В рамковій угоді міститься стаття, що дозволяє іншим країнам Латинської Америки і Карибського басейну приєднатися до цього інтеграційного проекту, який покликаний стимулювати регіональну торгівлю, "понизити наслідки глобальної кризи капіталізму" для країн ALBA і скоротити їхню залежність від долара. Парагвай, який може стати одним з центрів індустріального та сільськогосподарського розвитку регіону. "ALBA могла б протягнути руку (Парагваю)... Це гігантський потенціал для розвитку сільського господарства, промисловості, гірничорудної справи, який ми могли б використовувати", - сказав він.

Головуючий на саміті президент Венесуели Уго Чавес продемонстрував викарбовану "символічну монету сукре" і подарував її своєму болівійському колезі Ево Моралесу зі словами про те, що той є "справжнім марксистом-ленінцем". Відзначимо, що назва валюти є іспанською абревіатурою слів "Єдина регіональна система взаєморозрахунків". Глава венесуельської держави раніше зіставляв сукре з екю в Європі, який потім був перетворений в євро.

ALBA була створена за ініціативою лідерів Куби та Венесуели Фіделя Кастро та Уго Чавеса в 2004 році на противагу американській ініціативі вільної економічної зони двох Америк. У неї входять Венесуела, Куба, Болівія, Гондурас, Нікарагуа та Домініка. На дванадцятий саміт цієї організації прибули президент Венесуели Уго Чавес, болівійський лідер Ево Моралес, голова Державної ради Куби Рауль Кастро, прем"єр-міністр Співдружності Домініки Рузвельт Скерріт і президент Гондурасу Мануель Селайя. Початковий капітал ALBA складає два мільярди доларів, з яких 85% коштів належать Венесуелі, а решта 15% - Кубі, Болівії та Нікарагуа.

Нагадаємо, що вже в кінці березня 2009 року Чавес виступив на підтримку ідеї президента Росії Дмитра Медведєва створити міжнародну резервну валюту, "яка не залежить від жодної з держав". Раніше Росія в рамках ініціатив до лондонського саміту G20 запропонувала доручити МВФ вивчити можливість створення наднаціональної резервної валюти, а також в обов"язковому порядку диверсифікувати валютну структуру резервів і операцій нацбанків і міжнародних фінансових організацій. Ініціативи Росії стосуються як виходу з нинішньої глобальної фінансово-економічної кризи, так і посткризового упорядження світової фінансової системи. Глава Народного банку Китаю (НБК) Чжоу Сяочуань підтримав російську ініціативу про пошук альтернативної долару валюти. Проте першим про це заявив знаменитий американський інвестор Джордж Сорос, запропонувавши використовувати в якості нової валюти SDR (Special Drawing Rights) - віртуальну грошову одиницю, яка була створена ще в 1969 році і використовується МВФ для міждержавних розрахунків. Вердикт Сороса простий: як резервна валюта долар себе вже вичерпав. Зараз SDR прив"язані до чотирьох валют: долара, євро, британського фунта та японської ієни.

Спеціальну валюту для ЄврАзЕС пропонував створити і президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Виступаючи напередодні на Другому Астанинському економічному форумі, він запропонував ввести єдину міждержавну безготівкову розрахунково-платіжну одиницю - євраз. Як приклад він привів ситуацію в єврозоні. На його думку, зараз євро є інструментом пограбування менш розвинених країн, що входять в Євросоюз, і це на собі відчули і Польща, і Угорщина.

Ходять чутки, що в США обговорюють перспективу введення нової валюти - Амеро.

За матеріалами РИА "Новости", NEWSinfo

Зараз ви читаєте новину «На саміті у Венесуелі затвердили нову світову валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі