понеділок, 12 липня 2010 12:55

На Прикарпатті церкви зсуваються з гори на село

На Прикарпатті церкви  зсуваються з гори на село

Частина села Дебеславці Коломийського району може зникнути з карти Прикарпаття.

Замкова гора, на якій стоять дві церкви, зсувається на хати. Зсув триває третій тиждень, повідомили у прес-службі Коломийської РДА.

Ґрунт увібрав у себе воду і навіть сторічні дерева не змогли утримати гору.

В епіцентрі лиха знаходиться п'ять людських помешкань. До цих домівок ґрунт з берега підійшов під огорожу. На одній вулиці села уже засипано і перекрито дорогу.

Аби пагорб не зсунувся остаточно, на відведенні води працюють цілодобово. Роботи почали ще два тижні тому, коли почалися перші зсуви. Спочатку зрізували дерева й ними укріпляли схил. Тепер у селі підключили техніку й вручну копають рови для відведення води.

Чи правильно вони роблять сільський голова Богдан Бойчук не знає, адже причину зсуву не виявили й досі. Селяни чекають комісії МНС. Самотужки перенесли лінії передач на інший бік дороги. Але саму дорогу розчищати бояться, щоб не посунувся берег у Прут.

Якщо людей ще зможуть відселити, то нову церкви на пагорбі не врятує ніхто. Дерев"яна стоїть ще з минулого століття, а нову будують вже десятий рік.

Як раніше повідомляла Gazeta.ua, через зсув ґрунтів під час цьогорічної повені постраждали оселі Снятина, Верховинського району, а також загорівся газопровід у Надвірнянському районі. На разі, жертв немає.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті церкви зсуваються з гори на село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі