четвер, 08 липня 2010 19:06

Хату Юрія Кікінчука посунуло на 10 метрів

У гірську річку Прут може сповзти стара частина райцентру Снятин на Івано-Франківщині. Півсотні житлових будинків стоять на підмитому дощами пагорбі завдовжки 2 км. Тут живуть 300 людей. Родина Сосяків була удома, коли на їхню хату посунулася земля.

— Уночі на дах з"їхала з горба стара акація, — розповідає 30-річна Марина Сосяк. — Потім почала прибувати вода. Три стіни одразу тріснули. Розтрощило ванну, на її місці купа землі. На ранок у тріщини можна було просунути руку.

Голова Снятинської райдержадміністрації Андрій Рябошапко, 32 роки, пояснює зсуви у Снятині специфічними ґрунтами.

— Так званий "пливун", який заліг на глибині 18 метрів, насичується водою і починає тягнути за собою землю, — каже Андрій Леонідович. — Тож гора будь-якої хвилини може втекти з-під ніг. Назвати точну суму коштів, потрібних для ліквідації, зможемо після того, як спеціалісти підрахують збитки.

Літню кухню 44-річного Юрія Кікінчука із села Замагора Верховинського району Івано-Франківщини майже 1,5 тис. "кубів" землі посунули на 10 м. Родина живе у родичів.

— Ми такий шок дістали, що не годен оповісти, — говорить господар. — Якби не моя жінка, нас би вже не було. Вона працює бухгалтером на пошті, уночі доробляла звіт. Почула сильний тріск і нас розбудила. Ми повискакували за хвилину.

Перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Плавюк пообіцяв посприяти родині Кікінчуків.

— Одній людині ми допоможемо, але це не вирішить питання, — зауважує. — Там треба великі вкладення. Сьогодні, по нашим грубим підрахункам, збитки після стихії становлять більше 300 мільйонів гривень.

У селі Урмань Бережанського району Тернопільщини з"їхав шмат землі біля оселі 65-річного Василя Слободи. На місці зсуву утворилася яма завглибшки 3 м.

— Провали є і біля інших хат, джерела на дорозі утворилися. Люди постійно приходять, бо ж за житло переживають, — розповідає сільський голова Іван Шмігельський, 57 років. — Були у нас представники з управлінь надзвичайних ситуацій району й області. Обіцяли 8 тисяч гривень виділити. Уся меліоративна система замулена, а година роботи екскаватора 300 гривень коштує.

Зараз ви читаєте новину «Хату Юрія Кікінчука посунуло на 10 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі