понеділок, 30 грудня 2013 06:00

На Олімпіаді в Сочі може статися теракт - іноземна преса

На Олімпіаді в Сочі може статися теракт - іноземна преса
Фото: ntv.ru
У будь-який момент на чорноморському курорті Сочі може вибухнути бомба, стверджує оглядач The Independent Майкл Черч, упорядник збірки чеченської музики.

"І якщо це станеться, відбудеться кошмар, на відвернення якого Путін витрачає мільярди рублів", - продовжує автор. На його думку, Олімпіада в Сочі покликана показати світові, "наскільки абсолютне контроль Путіна над територіями, президентом якої він є". Але лідер чеченських екстремістів Доку Умаров пообіцяв застосувати "максимальну силу", щоб зупинити Олімпіаду, нагадує автор.

"Безпосередня причина ворожого ставлення Умарова - партизанська війна, що тревожила Північний Кавказ останні 20 років", - йдеться в статті.

"Чеченські партизани і їх союзники з сусідніх держав" відповідають на політику Путіна вибухами і масовими вбивствами. "Тепер загроза перемістилася в Сочі. Якщо Умаров зірве Олімпіаду, він, можливо, завдасть смертельного удару ретельно культивується вигадці Путіна, ніби його країна - одна велика щаслива родина", - йдеться в статті.

На думку автора, партизанська війна - "лише остання стадія у вічному циклі гноблення та опору: Путін просто повторює помилки царів і радянських керівників". Рішучість чеченців зміцнюють спогади про імама Шаміля, який два десятиліття пручався царям. "Життєвий шлях цього чарівного психопата, у якого були шанувальники навіть у вітальнях вікторіанського Лондона, містить в собі суть історії росіян і чеченців", - пише автор. Все почалося, коли Катерина Велика проклала дорогу через гори в Грузію. "Її імперіалістичний натиск спонукав пастуха на ім'я Шейх Мансур організувати місцевий опір", - йдеться в статті.

Наступною фазою Черч вважає зусилля генерала Єрмолова, якому доручили "зробити Кавказ невід'ємною частиною Росії, зовсім як тепер намагається зробити Путін". Автор називає дії Єрмолова "царством жаху: урожай і спалювали будинки, чоловіків вбивали, ґвалтували жінок, баламутів засилали".

Єрмолов спровокував зміцнення радикального ісламу, найбільшим з лідерів якого був Шаміль. Він "створював ісламська держава, пуританська, але без крайнощів в стилі "Талібану", стверджує Черч.

У результаті Шаміль був узятий в полон, а політика в стилі Єрмолова стала ще енергійніше. "Нові депортації спонукали одного російського міністра в 1856 році вперше в історії вжити термін "етнічна чистка", - стверджує автор. Коли ж депортовані чеченці повернулися, росіяни оголосили їх "дикунами" і "зрадниками". "Так з ними звертався і Сталін", - пише Черч. У роки Другої світової війни чеченці, вислані в Середню Азію, страждали в дорозі "не менше, ніж євреї, депортируемые в Освенцим". Відтепер і аж до розпаду СРСР з чеченцями зверталися як з "громадянами другого сорту".

Перша масова депортація північнокавказьких племен мала місце після Кримської війни. "Нейтралізувавши імама Шаміля, росіяни обрушилися на гірські племена, якими він керував, винищивши або депортувавши сотні тисяч чеченців, ногайців, карачаївців і черкесів", - йдеться в статті.

Як зазначає британський письменник Олівер Буллох, остання депортація черкесів мала місце 150 років тому в Сочі. "Ось річниця, яку МОК і Путін відзначають своїм святом", - пише автор статті. Три роки тому одна черкеська організація запитала МОК: "Що якби серед кандидатів на проведення Олімпіади виявився Освенцім-Біркенау?" Схоже, відповіді від МОК не надійшло, але зараз Умаров і його друзі планують свою відповідь, укладає Черч.
Зараз ви читаєте новину «На Олімпіаді в Сочі може статися теракт - іноземна преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі