субота, 12 серпня 2006 14:24

На Херсонщині від укусів павуків постраждали 20 людей

У Херсонській області після укусів павуків-каракуртів 20 людей потрапили до лікарні. І хоча цих небезпечних істот стає на Херсонщині з кожним роком більше, такої кількості павуків тут ще не бачили.

Лікар- анестезіолог Млада Колісніченко стала свідком одного з найважчих за останні роки випадків укусу "чорної вдови". 46-річний мешканець міста Гола Пристань на ринку перебирав моркву, аж раптом відчув різкий біль. Уже за 15 хвилин почав задихатися - відмовили легені. Лише те, що випадок стався поряд із лікарнею, врятувало чоловіку життя. Він іще досі у тяжкому стані.

За словами фахівців санепідемстанції, цього року каракуртів особливо багато в липні-серпні. Через пізню весну в них затягнувся шлюбний період, коли "чорні вдови" шукають собі місце для кладки яєць і тому особливо рухливі. Саме цим ентомологи й пояснюють велику кількість потерпілих.

- Характерна для укусів саме павуків-каракуртів - циклічність. Раз у 100 років, протягом 50 років зростає чисельність павуків. Деякі вчені це пов"язують з активністю сонця. Але це все не доведено, - розповів Валерій Клімєнтьєв, ентомолог Обласної СЕС.

Цього року через величезну кількість каракуртів на територію Чорноморського біосферного заповідника без спеціального взуття взагалі не можна зайти. За словами науковців, кількість каракуртів збільшилась одразу після того, як поряд закрили декілька тваринницьких ферм. Учені стверджують, що головний ворог "чорної вдови" - звичайна вівця. Вона не боїться укусів павуків, а каракурти не переносять запаху вовни.

Іще одна нетипова особливість існування павуків спостерігається останнім часом - так звана синантропність. Тобто каракурт значно наблизився до людських осель. А відтак - став іще небезпечнішим. Пояснити, чому павук переселяється ближче до людей учені теж поки не можуть, повідомляє 5 канал.

Зараз ви читаєте новину «На Херсонщині від укусів павуків постраждали 20 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі