пʼятниця, 06 червня 2008 14:03

На аукціоні "Сотбіс" продаватимуть російський живопис (ФОТО)
6

Натюрморт з фруктами, Наталія Гончарова
Натюрморт з червоними квітами і персиками, Наталія Гончарова
Алла, Марк Шагал
Вид з тераси, Костянтин Коровін

9, 10 і 12 червня у Лондоні в аукціонному домі Сотбіс пройдуть торги російського живопису XIX і XX століть.

Найцікавішим лотом організатори вже зараз називають "Натюрморт із фруктами", який Наталія Гончарова в 1913 році особисто подарувала Гійому Апполінеру, французькому поету, письменнику, художньому критику й теоретику кубізму.

Картина датована 1911-1912 роками і виконана автором перед від"їздом до Парижу. "Натюрморт з фруктами" з приватних французьких зборів фахівці оцінили в $3,9-5,9 мільйонів.

На виставці представлений ще один твір Наталі Гончарової із французького приватного зібрання - це "Натюрморт з червоними квітами й персиками". Ця картина - один із найважливіших творів раннього періоду російського авангарду, ймовірна дата його створення - 1910-й рік.

Це один із перших натюрмортів Наталі Гончарової, написаних олією. Він є типовим зразком раннього періоду творчості художниці, коли вона відкривала для себе французький живопис початку ХХ століття. У ті роки майстриня надихалася роботами Гогена, який, на її думку, розумів справжню мету мистецтва. Техніка, використана Гогеном у його "Натюрморті з грейпфрутами", присутня і в цій картині. Початкова ціна - $2-3 мільйони.

Серед унікальних полотен – ранній твір представника "Паризької школи" Марка Шагала (1887-1985) "Алла" (1909-1910), написаний ним під час навчання в Петербурзькій школі Єлизавети Званцевої в 1909-1910-х роках. Картина виконана на полотні з грубою основою. У світі збереглось лише декілька картин цього періоду творчості всесвітньовідомого майстра. "Алла" брала участь у першій персональній виставці Шагала, яка принесла йому славу. Початкова ціна полотнища складає 2,8-3,6 мільйони доларів.

"Вид з тераси" Костянтина Коровіна ($1,2 -1,6 мільйонів доларів), очевидно, зроблений на його дачі в Гурзуфе. Представники "Сотбіс" виразили сподівання, що цій картині вдасться побити ціновий рекорд на твори художника, який був встановлений 2005 року, коли картина Коровіна "Гурзуф" була продана за $2 мільйони.

На картині "Жінка з птахами" Олександри Екстер, виконаній у 1927-1928 роках, двовимірні кольорові простори відсилають до традиції перекручування предметів в експресіонізмі ХХ століття. Вартість картини $0,9- 1,3 мільйони.

Олександра Екстер, українка за народженням, виставляла свої твори в Києві до еміграції, однак після від"їзду до Парижа в 1924-му році стиль художниці зазнав значних змін: вона відмовилась від кубофутуристичних композицій київського та московського періодів і стала приділяти більше уваги лінії.

15-18 травня ці картини вже були представлені у Києві на виставці в Музеї західного та східного мистецтва імені Богдана й Варвари Ханенків. Загалом Сотбіс привозив до столиці України 23 картини російських та українських художників XIX і XX століть.

Після Києва виставка була показана і в російській столиці. 23-25 травня вона пройшла в Державному Музеї архітектури імені Щусєва у Москві.

Sotheby"s - один з найстаріших у світі аукціонний будинків. Спільно з аукціонним будинком Крістіс (Christie"s) займає близько 90 % світового ринку аукціонних продажів антикваріату, предметів мистецтв та іншого.

Фото Reuters

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «На аукціоні "Сотбіс" продаватимуть російський живопис (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі