четвер, 28 січня 2021 11:10

Маємо тиснути на РФ, щоб купувати газ у Центральній Азії – Михайло Гончар

Маємо тиснути на РФ, щоб купувати газ у Центральній Азії – Михайло Гончар
Михайло Гончар: Розмови про купівлю газу у Центральній Азії та незалежних російських компаній провокують тертя всередині самої РФ. Треба піднімати цю тему. Фото: Reuters

Купувати блакитне паливо у країнах Центральної Азії поки що неможливо. Але не означає, що не треба про це говорити.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав експерт з енергетичної безпеки Михайло Гончар.

"До 2005-го отримували газ із Туркменістану через Росію. Але, як правило, це не був транзит у прямому сенсі, тобто фізичне переміщення. Була схема заміщення. Газ із Туркменістану, Узбекистану та Казахстану надходив у РФ за системою "Середня Азія - Центр". А Газпром передавав відповідний обсяг російського в Україну. Тож це не нове", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позиція держави не може базуватися на критерії "дешевий газ" – Михайло Гончар

Україні спільно з Єврокомісією важливо протискати забезпечення Росією транзиту центральноазійського газу через нашу територію, каже Михайло Гончар.

"Має бути закладений принцип - "Північний потік-2" в обмін на 50-річну гарантію транспортування через територію РФ та України газу з Центральної Азії та ресурсу незалежних видобувачів із Росії в обсязі, що дорівнює потужності потоку - 55 мільярдів кубів на рік. Оператор газотранспортної системи України доправить його в Європу. Але без потужного зовнішнього тиску з боку Євросоюзу РФ на таке не піде.

Через непрозорі та почасти корупційні впливи на європейських чиновників газпромівського лобі це питання навіть не піднімають останнім часом. Та ми повинні це робити. Сам факт таких дискусій провокує додаткове тертя між Газпромом та іншими російськими компаніями. Вони теж хочуть вирватися на зовнішній ринок", - додає він.

Повне інтерв'ю читайте у журналі "Країна" від 28 січня.

Виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко пропонує купувати газ у країн Центральної Азії. Та доставляти його в Україну транзитом через РФ.

Зараз ви читаєте новину «Маємо тиснути на РФ, щоб купувати газ у Центральній Азії – Михайло Гончар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі