пʼятниця, 08 грудня 2023 21:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Максимальне навантаження на ППО" – що готує Росія і як модифікує ударні дрони

"Максимальне навантаження на ППО" – що готує Росія і як модифікує ударні дрони
Знищили 14 із 19 крилатих ракет Х-101/Х-555 на Дніпропетровщині та Київщині. Фото: Генштаб ЗСУ

Російські війська атакували Київ з бортів стратегічної авіації Ту-95МС. Сили і засоби ППО усі ракети, що летіли в напрямку столиці, знищили ще на підльоті до міста.

Росії вдалося збільшити кількість обстрілів за рахунок дронів-камікадзе. Росіяни змогли налагодити самостійне виробництво. Тому кількість дронів, які летять у бік України, у рази збільшилася. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів авіаційний експерт Анатолій Храпчинський.

"До сьогоднішньої доби ми бачили обстріли безпосередньо дронами-камікадзе. З тактичної авіації використовувалися ракети Х-59, які мають невеликийтрадіус дії. Здебільшого по прифронтовій зоні – Дніпро, Кривий ріг, Одеса. Сьогодні росіяни випустили літаки стратегічної авіації. Казати, що Росія перейшла до зимової фази атак і намагається бити по інфраструктурі, поки не можна. Бо ми постійно бачимо обстріли. І їх збільшення за рахунок дронів-камікадзе вдалося зробити, бо росіяни змогли налагодити самостійне виробництво. Тому кількість дронів, які летять у бік України, у рази збільшилася. Бувають ночі, коли росіяни випускають по 70 штук. Іноді менше. Але обстріли постійні", – сказав Храпчинський.

Росія намагається потужно вплинути на нашу протиповітряну оборону, уточнив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ б'ють далекобійними БПЛА по логістиці росіян - як це змінює ситуацію на фронті

"Навантаження йде максимальне. Застосовують комбіновані обстріли у спробі підловити нашу ППО і знайти слабкі місця. Ми бачимо, що з початком виробництва дронів Росія намагається оптимізувати їх і покращити. Це ми бачимо по тому, що вони змінюють колір, додають засоби коригування по мобільному зв'язку. Росія шукає дешевше рішення, порівняно з крилатими ракетами. РФ як териросит постійно використовуватиме всі доступні засоби, щоб залякувати мирне населення", – пояснив Храпчинський.

Іран уже представив нову модифікацію ударного безпілотника, де враховано досвід використання в Україні. Це вже дрони з реактивною тягою, з інфрачервоною/оптичною та, ймовірно, радіолокаційною системами наведення. Але не відомо, чи ці дрони потраплять в Росію, додав експерт.

"Іран дійсно показав нові дрони. Там є оптичне або радіолокаційне наведення. Вони розробляють зброю, яка могла би подолати РЕБ-станції. Іранці дійсно отримали новий досвід використання своїх дронів росіянами в Україні. І це допомогло покращити виріб. Але якщо казати, чи отримає їх Росія, то це малоймовірно, на мою думку. Тому що росіяни затримують передачу тактичних літаків і Іран може використати це як шантаж. Тому ці нові зразки я би не сильно брав до уваги. Але дивитися і вивчати треба", – наголосив Храпчинський.

Російські загарбники 8 грудня близько 06:00 завдали удару по Україні зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС крилатими ракетами Х-101/Х-555. Усього було задіяно сім літаків із району Саратовської області, які, попередньо, випустили 19 крилатих ракет повітряного базування.

Частина ворожих ракет була спрямована на об'єкти інфраструктури на Дніпропетровщині. Інша група, долетівши до Дніпра, змінила напрямок руху в бік Києва. Знищили 14 із 19 крилатих ракет Х-101/Х-555 на Дніпропетровщині та Київщині.

Зараз ви читаєте новину «"Максимальне навантаження на ППО" – що готує Росія і як модифікує ударні дрони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі