пʼятниця, 08 грудня 2023 19:30

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ б'ють далекобійними БПЛА по логістиці росіян - як це змінює ситуацію на фронті

Автор: Генштаб ЗСУ
  Збройні сили України застосовують далекобійні БПЛА для послаблення логістики окупантів
Збройні сили України застосовують далекобійні БПЛА для послаблення логістики окупантів

Підрив нафтобази в Луганську свідчить, що Збройні сили України застосовують далекобійні БПЛА для послаблення логістики окупантів.

Луганська нафтобаза увесь час повномасштабної російсько-української війни обслуговувала потреби російських окупаційних угруповань. Проблеми з нею вплинуть на наступ окупантів на Лиман. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

"Це далеко не перша подібна атака Сил оборони України на російські об'єкти на окупованій території Луганщини. Зокрема, раніше був завданий удар по іншій нафтобазі у місті Ровеньки. Крім того, українська армія регулярно била по стратегічних та логістичних об'єктах у цьому регіоні. За інформацією місцевих джерел, територія летовища Луганського аеропорту використовувалася російськими окупаційними військами, як база накопичення важкої бронетехніки і місце базування гелікоптерів. Саме з території летовища здійснювались ракетно-бомбові удари по житлових кварталах Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного", – сказав Снєгирьов.

Тож варто говорити про системність атак Збройних сил України на цьому напрямку. Є кілька причин посилення, яке відбувається останнього часу.

"Причина тут проста - до певного моменту у Сил оборони України були обмежені можливості щодо точкових ударів по об'єктах у тилових, окупованих російськими військами регіонах. Фактично, це були лише тактичні ракетні комплекси "Точка-У" ще радянського виробництва. Після початку повномасштабної війни Україна почала отримувати сучасну західну зброю, зокрема далекобійні ракети - Storm Shadow/SCALP, пізніше ATACMS. Це додало можливостей для ЗСУ. Крім того, зараз у Збройних сил України є і така серйозна техніка, як ударні безпілотники. І нічний удар по нафтобазі в Луганську був завданий саме БПЛА. Номенклатура засобів ураження тилових об'єктів армії РФ збільшилася - і зросла кількість потенційних об'єктів для ураження", – пояснив Снєгирьов.

Російсько-українська війна входить в чергову зимову фазу, що, втім, не зупинить бойові дії на фронті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лівий берег Херсону: операція ЗСУ може дозволити взяти під вогонь адмінкордон з Кримом

"Принаймні зазначу, що ні Сили оборони України, ні окупаційний контингент російських військ не демонструють можливостей уповільнення чи взагалі зупинки наступальних дій на театрі воєнних дій. Тому Збройні сили України, безперечно, будуть використовувати ракетно-дронові удари по стратегічно важливих об'єктах на окупованих територіях. Але при цьому вони не будуть єдиним можливим засобом протидії російським військам. Такі повітряні атаки є частиною більшого, масштабнішого процесу, який працює на звільнення усіх українських територій. Головною ж метою цих ударів стане послаблення чи повне знищення логістичних можливостей російської армії на окупованих територіях. І удар по нафтобазі у Луганську має уже найближчим часом продемонструвати наслідки у вигляді такого послаблення, причому не у тилу, а на фронті. Справа в тому, що луганська нафтобаза увесь час повномасштабної російсько-української війни обслуговувала потреби російських окупаційних угруповань. Повне чи часткове знищення ресурсу паливно-мастильних матеріалів означає, що військові підрозділи країни-агресора у найближчий час отримають менше чи значно менше пального та інших нафтопродуктів. А це важливо з тієї точки зору, що війська, прив'язані до нафтобази у Луганську, зараз активізувалися на Лиманському напрямку, де намагаються наступати. Тож ця атака обернеться для росіян не тільки "паливним голодом", а і ймовірним уповільненням активних наступальних дій на Лиман", – наголосив Снєгирьов.

У тимчасово окупованому Луганську атакували нафтобазу. В Управлінні стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача Збройних сил України вказали, що удару завдали по нафтобазі та складах окупантів. Росіяни пишуть про загоряння однієї з цистерн.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ б'ють далекобійними БПЛА по логістиці росіян - як це змінює ситуацію на фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі