середа, 04 вересня 2024 13:39

МАГАТЕ надасть Україні підтримку у добудові Хмельницької АЕС

МАГАТЕ надасть Україні підтримку у добудові Хмельницької АЕС
МАГАТЕ надасть Україні технічну підтримку у добудові блоків Хмельницької АЕС. Фото: t.me/energyofukraine

Міжнародне агентство з атомної енергії надасть Україні технічну підтримку у добудові блоків Хмельницької атомній електростанції.

Україна перебуває на фінальному етапі переговорів з Болгарією щодо постачання реакторів, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

"МАГАТЕ висловило свою підтримку намірам України з розширення атомної енергетики, зокрема завершення будівництва блоків на Хмельницькій АЕС, і готове надати технічну підтримку проєкту", - йдеться у повідомленні.

Будівництво може початися щойно Верховна Рада підтримає відповідний законопроєкт.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі запропонував започаткувати місію технічної підтримки для забезпечення безпечної інтеграції нових компонентів у вже наявні системи.

Запланований строк добудови - три роки для ХАЕС-3 і чотири роки для ХАЕС-4. Водночас для початку робіт потрібен дозвіл Верховної Ради, яка поки що відмовляється виносити відповідний законопроєкт на розгляд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відключень світла побільшає: на Південноукраїнській АЕС виникла аварія

Хмельницька АЕС розташована на заході України на кордоні трьох областей: Хмельницької, Рівненської та Тернопільської. Її почали будувати в 1981 році. Зараз вона має два реактори. Перший запустили у 1987 році, другий - 2004-го. Обидва енергоблоки мають реактори типу ВВЕР-1000, сумарна потужність - 2000 МВт.

За проєктом станція мала бути чотириблоковою, але третій і четвертий енергоблоки побудували лише частково.

Енергоатом планує завершити будівництво двох енергоблоків ВВЕР-1000 і побудувати два потужніші енергоблоки за американською технологією AP1000, які зможуть видавати до 1200 МВт. Якщо ці плани реалізують, загальна потужність Хмельницької АЕС перевищить 6000 МВт. Вона стане найбільшою в Європі.

В Україні є чотири АЕС: Хмельницька, Рівненська, Південноукраїнська та Запорізька. Останню 4 березня 2022-го окупували росіяни, тому, станом на 2024 рік, діють три АЕС. Недобудованими залишаються Чигиринська, Харківська, Одеська та Кримська атомні електростанції.

Чорнобильська АЕС не входить до переліку тих, що перебувають у роботі. Вона припинила роботу 15 грудня 2000-го, має статус державного підприємства та виведена зі складу Енергоатома.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ надасть Україні підтримку у добудові Хмельницької АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі