четвер, 20 жовтня 2022 17:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Лубінець пояснив, чого чекають від Червоного Хреста

Лубінець пояснив, чого чекають від Червоного Хреста
Від МКЧХ вимагають публічно заявити, що Росія не дає гарантій безпеки. Фото: eastnews.ua

Україна вимагає від Міжнародного комітету Червоного Хреста публічної заяви, що Росія не надає йому гарантії безпеки.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вказав, що раніше вперше за вісім із половиною років МКЧХ юридично прописав на своєму офіційному сайті, що відбувається російсько-український міжнародний військовий конфлікт, передає "Укрінформ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Омбудсмен різко розкритикував Червоний Хрест: у чому причина

"Проблема МКЧХ у тому, що вони за маскою нейтральності не хочуть назвати речі своїми іменами. Якщо вам не дає РФ гарантій безпеки – то єдине, що вимагає Україна – щоб ви публічно сказали, що Росія не надає вам гарантій безпеки, і саме через це ви не можете прибути до Оленівки, Донецька, Горлівки - до всіх місць, де тримаються наші військовополонені і цивільні заручники, де відбувається так звана "фільтрація", – сказав омбудсмен.

Червоний Хрест має реагувати на те, що зараз у центрі Європи є концтабори. Потрібно зафіксувати це і привернути увагу всього світу, публічно про це заявити.

"Нам здається, що це абсолютно логічно і повністю відповідає мандату МКЧХ", – підсумував Лубінець.

Міжнародний комітет Червоного Хреста повинен сильніше наполягати у питанні доступу до українських полонених. Президент Володимир Зеленський сказав про це під час участі у пленарному засіданні осінньої сесії ПАРЄ.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки на окупованій Донеччині. Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив український Генеральний штаб. Внаслідок вибуху, за російськими даними, загинули приблизно 53 українські воїни, щонайменше 130 зазнали поранень.

Зараз ви читаєте новину «Лубінець пояснив, чого чекають від Червоного Хреста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі