пʼятниця, 26 червня 2009 11:12

Лідер ХАМАСу відкинув умови Нетаньягу

Лідер ХАМАСу відкинув умови Нетаньягу
Один із лідерів палестинського руху ХАМАС, який проживає у вигнанні в Сирії, Халед Машааль відкинув поставлені прем"єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу умови щодо мирного врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту.

Між тим, Машааль привітав позитивне прагнення Обами, яке сприятиме відновленню мирних переговорів.

Крім того, Машааль заявив у четвер у Дамаску, що палестинці чекають від США конкретних дій, а не тільки зміни тональності.

"Ми вітаємо зміни в тональності (президента Обами), але ми не зачаровуємося цими речами", - сказав він, під час виступу з "важливою політичною промовою".

Єдине, що може переконати палестинців, підкреслив Машааль, це "справжні зусилля американської адміністрації, спрямовані на припинення (ізраїльської) окупації, зняття гніту з палестинського народу і надання йому права самому вирішувати свою долю".

"Нова мова" Барака Обами є, за словами лідера ХАМАСу, лише "перший крок у правильному напрямку до прямого діалогу без умов".

При цьому, підкреслив він, "взаємодія з ХАМАСом і силами палестинського опору повинна проводитися на основі поваги до волі палестинського народу, його демократичного вибору, а не через нав"язування умов".

У січні 2005 року ХАМАС здобув переконливу перемогу на муніципальних виборах у секторі Газа. Однак США, які вважають цей рух терористичною організацією, й інші країни Заходу відмовилися від співпраці з ним і зажадали від ісламістів визнати Ізраїль і відмовитися від насильства.

Для ХАМАСу, сказав Машааль, "головним пріоритетом є не визнавати інших, а визнання ними прав нашого народу і його права на вирішення власної долі".

Голова політбюро ХАМАСу заявив, що очолювана ним організація готова співпрацювати з американською адміністрацією і будь-якою іншою міжнародною силою, що діє в цьому напрямку".

Нагадаємо, 14 червня прем"єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив про готовність погодитися на створення незалежної палестинської держави, якщо її буде демілітаризовано і вона визнає Ізраїль державою єврейського народу. У такій конкретизованих формі голова правого ізраїльського уряду вперше визнав формулу "дві держави для двох народів" в якості кінцевої мети палестино-ізраїльського врегулювання.

Керівництво Палестини назвало промову прем"єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу такою, що "підриває" всі зусилля зі встановлення миру в регіоні, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Лідер ХАМАСу відкинув умови Нетаньягу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі