понеділок, 03 липня 2017 02:24

Кращі місця для святкування Івана Купала

Кращі місця для святкування Івана Купала
Івана Купала у 2017 році святкують в ніч з 6 на 7 липня, що припадає на четвер і п'ятницю. Фото: znaj.ua

Івана Купала у 2017 році святкують в ніч з 6 на 7 липня, що припадає на четвер і п'ятницю. Це найбільш неординарне українське свято, в якому переплелися язичницькі та християнські традиції.

Кілька ідей, де відгуляти Купала зібрала Gazeta.ua.

Пирогово під Києвом
Одне з наймасштабніших святкувань в Україні відбувається у музеї архітектури та побуту Пирогово. Розташований музей недалеко від Києва. Туди легко добратися громадським транспортом.
На Івана Купала там проводять дійство, яке відтворює найцікавіші традиції. До усього залучають гостей свята. Тож зможете навчитися плести вінки, добувати живий вогонь, дізнаєтеся секрети гадання, очищення вогнем та водою та багато іншого. Яскраві костюми, постановки, пісні і танці мало кого залишать байдужими.

Мамаєва Слобода
У "Мамаєвій Слободі" в Києві святкування Івана Купала відбудеться біля історичного витоку річки Либідь. Дівчата-козачки і слобідські козаки відтворять древні купальські традиції. Купальські дійства і гуляння проходять на озері Красуня. Романтичну атмосферу в ніч на свято Купала допоможуть відчути фольклорні колективи "Мамаєвої Слободи". З піснями і танцями вони відправляться в ліс, щоб зрубати дерево чорноклена.
Купальське вогнище запалять тільки тоді, коли сонце сяде за горизонт, а до того - танці, гуляння, хороводи. Дрес-код заходу - вишиванка чи будь-який український національний елемент одягу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 цікавих речей, які потрібно знати про фестиваль "Холодний Яр"

Шипіт
Нічна ватра, ліс і пригоди – це буде на фестивалі хіпі "Шипіт". Захід не має чітких організаторів, часових рамок чи програм святкування. На гору над неймовірної краси водоспадом Шипіт уже багато років з'їжджаються хіпі та прихильники інших субкультур. Саме на Купала тут роблять височезну ватру, навколо неї водять хороводи, барабанять, відпочивають.
Добратися сюди легко з міста Воловець на Закарпатті. До цього міста можна доїхати потягом чи електричкою. Жити найкраще у наметах або поруч безліч готелів, приватних будинків. Навколо заповідник, прадавній ліс, крижана гірська річка.

Батьківщина Гоголя на Полтавщині
Традиційне фольклорне свято "Купальські ігри на батьківщині Гоголя" щорічно відзначають на березі мальовничого ставка на території музею-заповідника Миколи Гоголя в селі Гоголеве на Полтавщині. У програмі: концерт, народні гуляння, дискотека, хороводи, ворожіння, пошук цвіту папороті, святковий феєрверк опівночі, стрибки через багаття, катання на човні і багато іншого.

Дикий Хутір на Черкащині
Музейно-етнографічний комплекс "Дикий хутір" в Холодному Яру запрошує 7 липня відсвяткувати Івана Купала "по-холодноярськи". Має бути цікава етнічно-патріотична програма з ведучими Андрієм Купчиним і Світланою Білокінь. Гостей розважатимуть виконавець Сергій Шматок, групи "Калина" і "Молодички". Також в програмі майстер-класи з традиційних українських ремесел.

Старовинний купальський обряд відтворили у селі Легедзиному на Черкащині 24 червня. Сьомий рік поспіль тут проводять святкове дійство у період літнього сонцестояння. Також для гостей влаштували плетіння вінків, виступи фольклорних колективів, танці, ярмарку ремесел та кінопоказ фестивалю "Відкрита ніч".

Зараз ви читаєте новину «Кращі місця для святкування Івана Купала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі