четвер, 23 грудня 2010 18:32

Конституційний суд заборонив штрафувати водіїв без протоколу

Конституційний суд заборонив штрафувати водіїв без протоколу

Конституційний суд заборонив інспекторам ДАІ штрафувати порушників правил дорожнього руху за перевищення швидкості без складання протоколу про адміністративні правопорушення.

Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні рішенні КСУ.

"Це рішення означає, що при будь-якому порушенні правил дорожнього руху інспектор ДАІ зобов'язаний скласти протокол про порушення і лише на підставі протоколу виносити постанову про притягнення водія до адміністративної відповідальності", - сказано у постанові КСУ.

Зокрема, КСУ визнав неконституційними ч. 1 ст. 141, ч. 6 ст. 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім того, він рекомендував парламенту привести порядок залучення осіб до адміністративної відповідальності за порушення у сфері безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації технічними засобами, що працюють в автоматичному режимі і мають функції фото- і кінозйомки, у відповідність з цим рішенням.

Раніше водії притягувалися до адміністративної відповідальності на підставі фіксації їх порушення швидкості пристроями, що працюють в автоматичному режимі ("Візир"). У разі автоматичної фіксації порушення ПДД протокол про адмінпорушення не складався, а постанова про порушення виносилась без участі водія.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла за основу законопроект, яким право на керування транспортним засобом підтверджується тільки водійським посвідченням.

Як повідомлялося, ДАІ розробила нові правила дорожнього руху, які будуть введені в дію вже навесні. Згідно з новими правилами штрафи зростуть в 3-5 разів.

Найбільші штрафи будуть застосовуватись у разі керування автомобілем у нетверезому стані – штраф може становити 17 тисяч грн.

ІМК

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд заборонив штрафувати водіїв без протоколу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі