середа, 08 листопада 2006 16:38

Клонування людських ембріонів дозволили в Австралії

 

Сенат Австралії майже одноголосно (32 з 34) проголосував за закінчення 4-річної заборони на клонування людських ембріонів для отримання стволових клітин, визнавши, що очікувана користь переважає над моральними сумнівами.

Йдеться про терапевтичне клонування, тобто витягання ядра з незаплідненої жіночої яйцеклітини і заміщення його ДНК соматичною клітиною іншого людського організму. З ембріона, що розвивається в лабораторних умовах, витягується культура стволових клітин, які можуть бути використані для відновлення втрачених функцій різних органів.

З тих пір, як австралійський парламент в 2002 році законодавчо заборонив клонування стволових клітин, ученим було дозволено лише витягувати ті клітини із "зайвих" ембріонів, що виходять при використанні технології "зачаття в пробірці".

Дослідники сподіваються, що використання стволових клітин дозволить досягти повного лікування таких в даний час невиліковних захворювань, як хвороби Альцгеймера і Паркінсона, а також добитися успіху при ураженнях спинного мозку, діабеті й артриті.

Експерти не виключають, що безпрецедентне рішення сенату поклало початок повній відміні заборони на клонування в Австралії. Тепер рішення сенаторів повинні затвердити члени Палати представників, вірогідність чого дуже висока.

Нагадаємо, що республіканець Джордж Буш, який дотримується думки, що розділення ембріона на окремі стволові клітини може тлумачитися як вбивство людської істоти, ще в 2001 році ввів заборону на використання бюджетних коштів для фінансування відповідних розробок в США. А в серпні цього року американський президент наклав вето на прийнятий сенатом Конгресу США законопроект, що вирішує бюджетне фінансування досліджень стволових клітин людських ембріонів, причому Палата представників підтримала цю законодавчу ініціативу ще в травні минулого року. Експерти не виключають, що після зміни президента вето може бути відкликане, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Клонування людських ембріонів дозволили в Австралії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі