четвер, 06 червня 2024 08:44

Київ просить прискорити навчання льотчиків на F-16 - ЗМІ

Київ просить прискорити навчання льотчиків на F-16 - ЗМІ
Є проблеми з тренуванням пілотів. Фото: pixabay.com

Українські посадовці просять союзників прискорити навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Politico пише про це з посиланням на трьох неназваних співрозмовників, які ознайомлені із запитом Києва.

"Україна заявляє, що у неї є 30 пілотів, які мають право негайно розпочати навчання в США. Проте адміністрація американського президента Джо Байдена заявила Києву, що в її програмі в Аризоні не вистачає місць для приймання понад 12 пілотів одночасно", - пишуть журналісти.

На базах у Данії та Румунії схожа проблема з доступними місцями для навчання українських льотчиків.

Україна офіційно звернулася до США з проханням навчити додаткових пілотів на базі в Аризоні. Але у Вашингтоні відповіли, що інші країни теж очікують навчання пілотів на винищувачах F-16 і США не можуть порушити свої зобов'язання перед цими країнами.

"Ми розробили та впроваджуємо план навчання, який відповідає прогнозованим графікам розміщення літаків, які в кінцевому підсумку формуються низкою факторів, включно з потребами в технічному обслуговуванні та підтримці, вимогами до інфраструктури та допоміжного обладнання, а також термінами пошуку літаків та пропускною здатністю пілотів", - зазначив офіційний представник Пентагону майор Чарлі Дітц.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передача Україні винищувачів F-16: аналітики назвали проблему для ЗСУ

Колишній чиновник Міністерства оборони, який бере участь у програмі, сказав, що ще вісім українських льотчиків проходять підготовку в Данії. Але цей об'єкт планують закрити 2025 року, оскільки Данія переходить на літаки F-35.

Виробник F-16 Lockheed Martin та його субпідрядник Draken також готуються до навчання пілотів на базі в Румунії, але ця програма дорога, а кількість місць буде обмежена. До кінця цього року навчання закінчать 20 українських пілотів F-16 - половина з 40, необхідних для керування повною ескадрильєю з 20 реактивних літаків, зазначає видання.

Західні союзники мають дуже скоро надати винищувачі F-16. Україні потрібно стільки винищувачів, скільки вона зможе отримати, заявив міністр оборони Рустем Умєров.

Він наголосив, що Україна вдячна країнам Заходу за всю надану допомогу. Але лише її половину доставляють у встановлені терміни.

Зараз ви читаєте новину «Київ просить прискорити навчання льотчиків на F-16 - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі