середа, 03 лютого 2010 14:03

Києву прогнозують демографічну яму до 2020 року

Києву прогнозують демографічну яму до 2020 року

Народжуваність в Києві починає падати. Фахівці прогнозують демографічну яму аж до 2020 року.

При загальній благополучній картині року, в останні місяці 2009-го в столиці немовлят стало народжуватися істотно менше.

Так, у серпні-грудні 2008 року в столиці народилося 14 173 дитини, то за цей же період в 2009 році - 13 599 дітей (за даними Головного управління статистики м. Києва).

Якщо раніше щодня на світ у Києві з"являлося більше сотні немовлят, то в останні місяці - близько 60-70. А 31 січня народилося лише 59 малюків.

На думку демографів, це наслідки кризи. Вони стверджують, що далі малюків буде народжуватися все менше і менше, а через п"ять років їх число може впасти майже вдвічі.

"Бебі-бум, що почався на початку 2000-х, пішов на спад. З одного боку, це пов"язано з тим, що потенційних батьків стає менше. Народжених на початку 80-х, коли був демографічний бум, починає змінювати покоління кризових 90-х. З іншого боку, у другій половині минулого року на народжуваності дуже позначилися економічні проблеми, які торкнулися дуже багато сімей. Цього року це стане ще помітніше ", - говорить старший науковий співробітник Інституту демографії АН України Людмила Слюсар.

"Ми одружилися в 2007 році, купили квартиру і думали відразу ж завести дитину. Але не склалося - я залишилася без роботи, а чоловік змушений був виплачувати близько тисячі доларів на місяць за іпотечним кредитом. Куди ще дитину?" - Каже 26-річна Людмила.

"Ми не встигли взяти кредит на житло, а без даху над головою роздумали заводити дитину, поселили з вулиці кота", - розповів 30-річний Віктор.

Новий бебі-бум, на думку демографів, почнеться не раніше 2020 року.

Неофіційно лікарі у столичних жіночих консультаціях говорять, що охочих зробити аборт у них у минулому році збільшилася в 1,5 рази. Але офіційно в Міністерстві охорони здоров"я та міському відділі охорони здоров"я це не підтверджують, запевняючи, що така тенденція може бути в якихось окремих клініках.

У цілому ж по країні народжуваність в 2009 році збільшилася. Демографи кажуть, що у великих містах у молоді більше кар"єрних амбіцій, та й життя тут дорожче, що не дозволяє обзаводитися потомством.

При цьому смертність у Києві, судячи зі статистики, у кризу зменшилася. "Криза 90-х забрала життя більше 4 млн українців, зараз люди більш адаптовані перш за все психологічно, і ліків набагато більше", - говорить завідувач сектору Інституту демографії Олена Палій.

За її словами, у столиці смертність нижча, ніж показники по країні: "Чим вище рівень освіти, тим більше людина стежить за собою і, отже, довше живе".

Тенденція до зменшення смертності в 2009 році спостерігалася по всій Україні. У листопаді повідомлялося, що темпи скорочення населення України починають сповільнюватися. Якщо кілька місяців поспіль скорочення чисельності населення обчислювалося десятками тисяч осіб, то в період з 1 вересня по 1 жовтня 2009 року цей показник зменшився на 4,84 тис осіб - до 46011 тисяч людей.

За матеріалом Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Києву прогнозують демографічну яму до 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі