понеділок, 11 серпня 2014 20:30

Китайці та іранці бояться їхати вчитися в Україну

Китайці та іранці бояться їхати вчитися в Україну

Цього року в Україні за прогнозами освітніх агентств буде навчатися менше закордонних студентів, ніж торік. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла Ірина Мельник, менеджер столичного освітнього агентства.

"Україну облюбували деякі іноземні студенти, бо в нас гарна вища освіта і багатьом доступна по ціні, - говорить Мельник. - Здобувати освіту в Україні їдуть китайці, сирійці, іранці і турки. Найбільшою популярністю серед іноземців користується медицина. Дехто обирає інженерні та економічні спеціальності. Рідко йдуть освоювати філологію".

За словами менеджера, щороку здобувають освіту 25-30 тисяч іноземних студентів.

"Але зараз буде менше, ніж торік, - прогнозує Ірина. - Батьки бояться відпускати своїх дітей в Україну через війну на Сході. Частина з них замість Львова, Києва чи Харкова поїде у Петербург і Москву, хоча там освіта удвічі, а то й утричі дорожча, ніж у нас".

10 серпня на державну форму навчання зарахували 180 тис. абітурієнтів. Вступити на контракт можна ще протягом тижня. Через АТО вступну кампанію у вузах Донеччини і Луганщини подовжили до 15 вересня.

"Студенти зі сходу охоче їдуть навчатися у Польщу та Німеччину, - каже менеджер освітнього агентства. - Більшість з них прийняли таке рішення за останні тиждень-два. Безплатно можна вчитися у Чехії і Польщі. Одні подаються туди через невисокі ціни на навчання. Для інших - це шанс вступити до вузу навіть з низькими результатами на зовнішньому оцінюванні".

Рік навчання в Австрії чи Німеччині обійдеться у 400-500 євро за семестр – 6,8-8,6 тис. грн. Від 12 до 20 тис. грн. коштує рік навчання у Варшаві.

"Наприклад, якщо у батьків грошей не достатньо, а вивчити дитину хочуть саме за кордоном, ми пропонуємо подавати документи не у столичні вузи, а до університетів Любліна чи Вроцлава, - розповідає Ірина. – Там навчання трохи дешевше, є шанс зекономити на оренді. Гуртожиток у Варшаві обійдеться 1,5-2 тисячі гривень, у Любліні чи Вроцлаві 1-1,3 тисячі. Ціни на продукти у супермаркетах і на ринку майже всюди однакові".

Зараз ви читаєте новину «Китайці та іранці бояться їхати вчитися в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі