неділя, 09 червня 2024 13:28

Картка чи готівка: вчені сказали, коли люди витрачають більше

Картка чи готівка: вчені сказали, коли люди витрачають більше
За даними вчених, при розрахунках карткою люди витрачають більше коштів. Фото: bank.gov.ua

Використання безготівкових методів оплати стимулює людей витрачати більше.

Водночас готівкою споживачі витрачають менше коштів. Про це свідчать результати дослідження вчених з Університету Аделаїди, опубліковані в Journal of Retailing.

За словами доктора філософії Лахлана Шомбургка, який керував дослідженням, існує позитивний "безготівковий ефект", коли споживачі витрачають більше під час безготівкових розрахунків порівняно з готівкою.

Особливо яскраво він проявляється при купівлі статусних товарів, таких як ювелірні вироби. Однак, безготівкові платежі не призводять до збільшення кількості чайових або пожертвувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінсоцполітики пояснили пораду виходити на пенсію пізніше

Шомбургк і його команда, включно з професором Арвідом Гоффманном і доктором Алексом Беллі, дійшли висновку, що традиційні способи збору грошей готівкою, як-от скарбнички та спіральні колодязі бажань, такі самі ефективні, як і безготівкові термінали для збору чайових або пожертвувань.

Окрім того, для споживачів важливим є усвідомлення впливу методу оплати на їхні витрати. Шомбургк рекомендує використовувати готівку для кращого самоконтролю, оскільки фізична передача банкнот робить процес витрати помітнішим.

Дослідження також підкреслює значущість цих даних для бізнесу та політиків. Підприємства, які не використовують безготівкові методи, можуть втрачати потенціал доходів. А політикам важливо інформувати людей, не знайомих з безготівковими транзакціями, про ризики перевитрат.

Видання зазначає, що подальші дослідження необхідні для розуміння впливу нових способів оплати, таких як "купи зараз, заплати потім" і криптовалюти, на поведінку споживачів.

Дослідження базувалося на аналізі 71 роботи з 17 країн з даними понад 11 000 учасників. Вчені виявляли ключові фактори, що підсилюють або послаблюють безготівковий ефект.

Загальна чисельність населення України нині складає 32 мільйони. Із них приблизно 9 мільйонів у 2023 році жили в бідності, це приблизно 29% населення, свідчить звіт Світового банку.

Загалом кількість українців, які живуть у бідності, збільшилася на 1,8 мільйона від 2020 року. Це пояснюється російським вторгненням 2022 року, яке продовжує руйнувати економіку країни.

Зараз ви читаєте новину «Картка чи готівка: вчені сказали, коли люди витрачають більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі