пʼятниця, 31 травня 2024 10:27

Майже третина українців живе у бідності - Світовий банк

Майже третина українців живе у бідності - Світовий банк
За даними Світового банку, 29% населення України живе у бідності. Фото: ukrinform.ua

Загальна чисельність населення України нині складає 32 мільйони.

Із них приблизно 9 мільйонів у 2023 році жили в бідності. Це приблизно 29% населення, пише Reuters з посиланням на звіт Світового банку.

Загалом кількість українців, які живуть у бідності, збільшилася на 1,8 мільйона від 2020 року. Це пояснюється російським вторгненням 2022 року, яке продовжує руйнувати економіку країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зростання мінімальної зарплати вплине на економіку - нардеп пояснив

Зростання бідності зумовлене зниженням рівня зайнятості: більш ніж п'ята частина дорослого населення, яка працювала до війни, втратила роботу. Майже чверть опитаних українців не мали достатньо грошей для купівлі продуктів харчування в певний момент у червні 2023 року, хоча відновлення економічного зростання та уповільнення інфляції допомогли поліпшити продовольчу безпеку в другій половині року.

За словами регіонального директора Світового банку у справах Східної Європи Арупа Банерджі, ситуація була б набагато гіршою, якби Україна не отримала значну зовнішню бюджетну підтримку для виплати пенсій та зарплат вчителям, лікарям й на інші соцвиплати.

"Якби міжнародні партнери, особливо США, не виділили ресурси, спеціально спрямовані на ці соціальні витрати, то в бідності опинилися б ще три мільйони людей," - сказав Банерджі.

За його словами, найбільшим викликом для України залишаються питання безпеки та завершення війни. А українські чиновники чудово справляються з управлінням економікою за таких умов.

Ритейл в Україні у 2023 році вийшов на довоєнні показники і навіть спромігся їх перевершити. Купівельна спроможність українців також значно зросла.

Українці витрачають значно більше коштів на шопінг, ніж європейці, свідчить дослідження компанії NAI Global.

Зараз ви читаєте новину «Майже третина українців живе у бідності - Світовий банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі