вівторок, 20 травня 2008 14:36

Каннський фестиваль досяг екватора: явні фаворити ще не визначились

61-й Каннський кінофестиваль 20 травня досяг своєї середини. 11 фільмів головного конкурсу, вже показані на кінофорумі, залишили в учасників фестивалю неоднозначні враження: експерти сходяться на думці, що хоча якість представлених фільмів достатня висока, проте серед них немає справжніх шедеврів.

Так, показана в понеділок увечері нова робота відомого американського режисера Джеймса Грея "Дві любові" відрізняється незвичайною побудовою традиційного для кінематографа "любовного трикутника" і переконливою грою акторів. Проте картина не стала лідером глядацьких симпатій.

Зараз за неофіційним рейтингом журналу Screen, що виходить в Каннах, лідирують два фільми - "24 Сіті" китайського режисера Цзя Чжанке і "Три мавпи" турецького режисера Нурі Більге Джейлана.

Проте у вівторок у цей список можуть бути внесені істотні корективи, оскільки пройде демонстрація з нетерпінням очікуваної критикою нової стрічки американського режисера Клінта Іствуда "Підміна". Картина, заснована на реальній історії про підміну дитини, стоїть в головній конкурсній програмі фестивалю.

Одночасно сьогодні відбудеться показ у рамках позаконкурсної програми документальної стрічки відомого сербського режисера Еміра Кустуриці, присвяченої видатному футболістові сучасності Дієго Марадоні.

Шостий день роботи 61-го Каннського фестивалю відмічений показом ліричної картини знаменитих бельгійських режисерів-братів Дарденн "Мовчання Лорни". Виконаний у властивій цим майстрам манері, фільм встає на захист найслабкіших членів людського співтовариства - дітей, що ще не народилися.

В основі сюжету лежить розповідь про іммігрантів, що намагаються розпочати нове життя в Бельгії. Готова переступити через будь-які моральні закони, головна героїня стрічки - албанка Лорна, проте, знаходить у результаті сили, щоб не втратити свій людський образ.

Двічі - в 1999 і 2006 роках фільми братів Дарденн завойовували вищу нагороду Каннського фестивалю - "Золоту пальмову гілку". Проте, як вважають фахівці, в нинішньому році навряд чи вони зможуть знов повторити цей успіх.

Найкращим фільмом, показаним в конкурсі, поки залишається "Вальс з Баширом" ізраїльтянина Арі Фольмана. Унікальний жанр фільму: документальна стрічка, зроблена засобами анімації. Втім, сам режисер переконливо пояснює вибір стилістики: ігрову картину про різанину в Сабрі і Шатилі (палестинські табори біженців, де скаженіла ліванська міліція при мовчазній підтримці окупаційних військ) в ізраїльських умовах було не потягнути, а тема пам"яті сама по собі припускає звернення до малюнка, відзначає "Время новостей".

За іншою версією найкращим фільмом, що показували в Канні в 2008 році залишиться "Сьоме небо" німця Андреаса Дрезена, показане в "Особливому погляді". Дрезен, автор таких тонких драматичних комедій, як "Гриль-бар "На сходах" і "Літо на балконі", посилює свій стиль, робить його витриманіше.

В понеділок на фестивалі відбулося присудження першої з численних премій цього найбільшого кінофоруму світу. В рамках "Дня Європи" престижну премію Євросоюзу "Європейський талант" отримав 36-річний естонський режисер Вейко Иунпуу за сценарій своєї майбутньої картини "Спокуса святого Антонія".

Дана нагорода створена в 1991 році Євросоюзом в рамках програми "Засоби масової інформації", яка покликана сприяти розвитку європейського кінематографа.

"Спокуса святого Антонія - комедія в жанрі чорного гумору. Вона є першою повнометражною роботою молодого естонського режисера.

"Золота пальмова гілка" за творчу кар"єру присуджена в Канні португальському режисерові де Олівейра, якому виповнюється 100 років.

Церемонія нагородження португальського режисера, що прибув на південь Франції, відбулася в Кінопалаці Люм"єр. Головував на ній американський режисер Клінт Іствуд. У залі знаходився також голова Єврокомісії португалець Жозе Мануел Баррозу.

Мануелу де Олівейра почав працювати в кінематографі в 1928 році. Опісля три роки він зняв свій перший документальний фільм, присвячений португальській річці Доуро. У вівторок ця стрічка була показана в Канні.

За свою кар"єру в кінематографі Мануел де Олівейра зняв більше 40 картин і отримав 34 премії провідних світових кінофестивалів, включаючи Каннський і Венеціанський.

Як відомо, на Каннському фестивалі вручаються нагороди:

- Золота пальмова гілка;

- Гран-прі, або Великий приз;

- Нагорода жюрі;

- Нагорода за кращу постановку;

- Нагорода за кращий сценарій;

- Нагорода за кращу жіночу роль;

- Нагорода за кращу чоловічу роль;

- Спеціальна нагорода;

- Премія за художній внесок, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Каннський фестиваль досяг екватора: явні фаворити ще не визначились». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі