четвер, 31 липня 2008 10:29

Канада позбулася гігантської крижаної пластини

Геологи з Університету Трента в Канаді повідомили про відлам гігантської крижаної пластини площею у 18 квадратних кілометрів від арктичного шельфу. Учені не стали безпосередньо звинувачувати глобальне потепління, проте відзначили, що сучасний арктичний клімат не здатний відновлювати тріснуті крижані пласти, повідомляє агентство AssociatedPress.

Платформа льоду відірвалася минулого тижня від найбільшого арктичного крижаного шельфу Уард Хант (WardHuntIceShelf ), розташованого на північному березі острова Елсмір. Відриву пластини передувало виникнення тріщини в 2002 році. Весною цього року геологи виявили на її місці розлом, а також мережу нових тріщин в льодовику.

Ця крижана пластина стала найбільшою з тих, що відокремилися від шести канадських шельфів починаючи з 2005 року, коли відбувся розлом льодовика Айлс (AylesShelf) за 800 кілометрів від Північного полюса.

Арктичними крижаними шельфами є величезні платформи товстого, стародавнього льоду, що покриває поверхню океану і суші. Вони формуються з випадного снігу і замерзаючих скупчень талої води. Острів Елсмір колись був повністю покритий льодовиком, проте з початку минулого століття оголилася вже значна частина суші. Це відбувається через зміни кліматичних умов - зменшення сніжних опадів і підвищення температури.

На думку авторів роботи, клімат, в якому ми живемо, став принципово іншим, ніж раніше. А танення і руйнування арктичних льодів - незворотній процес, оскільки не існує чинників, що сприяють їх репарації. Попередній прогноз учених про те, що Арктика звільниться від льодів до 2030 року, в світлі останніх подій може бути переглянутий. Так деякі кліматологи вважають реальнішим терміном вже 2013 рік, повідомляє Лента.ru.

Зараз ви читаєте новину «Канада позбулася гігантської крижаної пластини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі