середа, 14 грудня 2011 16:52

З-під завалів сміття у Вінниці щогодини видобувають 320 "кубів" газу
5

Фото: Фото: Тетяна САРАХАН

14 грудня неподалік села Стадниця, що під Вінницею запалили біогаз. Його видобувають з-під звалищ сміття на глибині 18 м. На полігоні твердих побутових відходів пробурили 12 свердловин. Щогодини мають 320 куб. м газу.

"Років шість тому усе сміття літало по всьому полігону, а при в'їзді були цілі озера мертвої води. Тепер викиди в повітря мінімізовані. Немає задимленості та згоряння сміття від накопичення метану. Сміття постійно пересипають піском. Інвесторам ми пообіцяли рекультивацію полігону", - каже мер Вінниці Володимир Гройсман, 33 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сміттєзвалищі селянин знайшов два срібних сервізи

Німецька компанія "ХААЗЕ" інвестувала у проект 1,6 млн євро. Гроші повернуть за десять років. Прибутки матимуть, коли почнуть виробляти електроенергію з газу. Ці гроші вкладатимуть далі в проект.

"Гадаю, через 15 років тут буде майданчик для гольфу," — сміється представник німецького інвестора Йорг Майснер, 50 років.

За кілька місяців для вироблення електроенергії встановлять генератор. Для цього потрібно провести лінії електропередач та встановити трансформатор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сміттєзвалищі селяни заробляють по 300 гривень за день

"Цією енергією, можливо, будуть користуватись мешканці села Мала Стадниця, що знаходиться поруч зі звалищем. Генератор вироблятиме тепло, яким зможемо обігріти теплиці чи сушарні для дерева. Їх потрібно будувати на місці полігону", — пояснив Ігор Корольчук, директор департаменту благоустрою Вінницької міської ради.

Німці розраховують видобувати газ впродовж 20 років. Подібний проект запровадили на Полтавщині в райцентрі Кременчук. Існують плани подібного видобування газу в Запоріжжі. На вінницькому полігоні Мейснер обіцяє розпочати виробництво електроенергії в лютому.

Зараз ви читаєте новину «З-під завалів сміття у Вінниці щогодини видобувають 320 "кубів" газу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі