середа, 28 січня 2009 13:54

Італія може розширити саміт G8 до зборів G20

Італія, яка в липні прийме у себе саміт лідерів "Великої вісімки", думає про його розширення до зборів "Великої двадцятки", якщо це буде необхідно після квітневого саміту G20 у Лондоні.

"Якщо після саміту G20 в Лондоні буде необхідність обговорити фінансові питання в тому ж форматі, ми не виключаємо, що надамо простір для цього, - сказав в інтерв"ю представник Італії в G8 Джампьеро Массоло. - Ми не просимо про це, але ми готові присвятити частину саміту таким зборам".

"Це залежить від того, як пройде саміт у Лондоні і як буде розвиватися криза з квітня по липень", - сказав він раніше цього тижня.

У листопаді 2008 р. зустріч голів економічних відомств G20 у Вашингтоні перетворилася на саміт лідерів країн. Лондонський саміт G20 в квітні загрожує затьмарити збори G8 і перехопити ініціативу у прем"єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі.

Члени G8 - США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада і Росія - обговорюватимуть порятунок світової економіки від кризи. Але склад цього форуму все частіше називають монопольним і нерепрезентативним.

Перед G20, куди входять 19 провідних світових економік і Євросоюз, стоїть більш специфічне завдання - відновити світове зростання і реформувати фінансовий сектор і наглядові організації.

"Між цими форматами немає конкуренції, - заявив Массоло. - У групи G8 є та перевага, що її учасники дотримуються єдиної думки, але сьогодні вона менш репрезентативна. Саміт G20 - це багатообіцяючий формат для розв"язання світової фінансової кризи".

Берлусконі хоче залишити слід у G8, прискоривши вкрай повільний розвиток групи. Італія стверджує, що, хоча 10 років тому G7 (до приєднання Росії) забезпечувала 80 відсотків світового обсягу виробництва, зараз вона забезпечує тільки половину і повинна розвиватися, щоб включити виробництво Китаю, Індії і Бразилії і тим самим зберегти статус.

Але Массоло сказав, що поки що "немає консенсусу" про перетворення G8 на G13 або G14, оскільки деякі країни проявляють обережність, інші, такі як Італія, "гнучкіші", а позиція нової адміністрації США поки неясна.

У той же час, Італія сподівається "зробити діалог між G8 і G5 (Китай, Індія, Бразилія, Південна Африка і Мексика) конструктивнішим, постійним і рівноправним" і включити Єгипет, щоб надати значнішу позицію Африці, мусульманам і арабському світу, передає Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Італія може розширити саміт G8 до зборів G20». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі