субота, 19 січня 2013 11:09

Худрука Большого театру облили кислотою, чоловік осліп

Худрука Большого театру облили кислотою, чоловік осліп
Сергій Філін отримав опіки обличчя та шиї третього ступеня ФОТО: Reuters

У новітній історії Большого театру у Москві, помпезно відкритого президентом Росії Дмитром Медведєвим після 6-річної реконструкції, з'явилася перша трагедія, повідомляє "Сегодня".

У ніч на п'ятницю невідомий чоловік у масці виплеснув кислоту в обличчя художньому керівникові балетної трупи Большого театру Сергію Філіну, коли колишній танцівник повертався додому з вечора пам'яті легендарного режисера Костянтина Станіславського.

42-річний Філін отримав опіки обличчя та шиї третього ступеня, а також опіки очей, і був госпіталізований у важкому стані. У п'ятницю зір йому намагався врятувати головний офтальмолог Росії Володимир Нероєв, але ввечері з'явилася інформація, що Філін осліп.

Філіна чекає серія операцій, включаючи пластичні і пересадка рогівки в Бельгії, які готова оплатити піклувальна рада театру. Коли він зможе повернутися в театр, де обіймав посаду художнього керівника з березня 2011 року, і чи зможе взагалі працювати, вчора ніхто не міг відповісти. На повне відновлення може піти рік.

Російські журналісти, представники театру і матір Філіна однозначно заявляють, що напад пов'язаний з професійною діяльністю худрука. "Якби я знала, хто міг це зробити, я б між ними і моїм сином паркан поставила. Погрози так, були. Моєму синові погрожували по телефону, особливо активно - останній місяць", - сказала "РИА Новости" мати Володимира.

Колеги Сергія теж розповіли, що раніше йому надходили дзвінки з погрозами, а вранці перед нападом невідомі прокололи шини його авто. Також була зламана пошта худрука і його сторінка в Facebook.

"Сергію почали погрожувати, як тільки він зайняв цю позицію, і до нього боролися з його попередниками. Але в театрі ніхто не міг і подумати, що ця війна дійде до такого криміналу, - заявила журналістам керівник прес-служби Большого театру Катерина Новікова. - Хто міг організувати такий жахливий напад, думаю, зрозуміло всім. Це, швидше за все, люди, які хочуть зайняти пост художнього керівника".

Відомо, що будучи ще солістом Большого, Філін був активним профспілковим діячем і нажив собі багато ворогів. А його призначенню передував скандал: після відставки Юрія Бурлаки з посади головного балетмейстера в 2011 році на його місце розглядалися кандидатури Геннадія Яніна, тодішнього керівника балетною трупою, а також Махара Вазієва (нинішній головний балетмейстер театру La Scala). Але в інтернеті з'явилися фото Яніна порнографічного змісту, і він змушений був звільнитися з театру, а Вазієв відмовився від претензій на посаду головного балетмейстера. Тоді-то і відкрилася дорога для Філіна.

Були незадоволені Філіном і в трупі, оскільки він був вельми принциповим худруком, і якщо вважав, що артист не готовий до виходу на сцену, без вагань замінював його. До того ж за два дні до трагедії Філін підвищив зарплати і перевів на вищі посади багатьох артистів балету, але не всіх.

Також на період керівництва трупою Філіна припав гучний скандал з відомими танцюристами Іваном Васильєвим і Наталією Осиповою, які залишили Большой, заявивши, що їм не вистачає репертуару.

Зараз ви читаєте новину «Худрука Большого театру облили кислотою, чоловік осліп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі