вівторок, 18 серпня 2009 08:51

Грузія перестала бути членом СНД

Грузія перестала бути членом СНД

Грузія з 18 серпня 2009 року офіційно перестала бути членом Співдружності незалежних держав.

Відповідно до статуту СНД, формальна процедура виходу зі співдружності займає рівно 12 місяців з дня подачі відповідної офіційної ноти. МЗС Грузії направив у виконком СНД ноту про вихід зі співдружності 18 серпня 2008 року.

Проте, Грузія залишиться учасницею ряду підписаних нею договорів в рамках СНД і виконуватиме по ним свої зобов"язання. Всього таких договорів налічується близько 70.

Про намір Грузії вийти з СНД керівництво країни заявляло неодноразово, але парламент країни схвалив рішення про вихід лишень14 серпня 2008 року. За декілька днів до цього в Грузії відбувся мітинг на знак протесту проти дій Росії під час грузино-осетинського конфлікту, на якому президент Грузії Михайло Саакашвілі пообіцяв остаточно вивести країну з СНД. Також Саакашвілі закликав залишити співдружність і Україну.

Рішення про вихід із співдружності розкритикував посол Грузії в СНД Зураб Хонелідзе. На його думку, через вихід Грузії з СНД виграє тільки Росія, оскільки в цьому випадку вона зможе не брати до уваги багато узятих на себе в рамках СНД зобов"язань.

Співдружність незалежних держав була створена в 1991 році, до даного моменту в нього входили 12 держав пострадянського простору. Грузія вступила до СНД в кінці 1993 року.

ІТАР-ТАРС, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Грузія перестала бути членом СНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі