середа, 02 жовтня 2024 10:56

Forbes: Росія отримує нові дрони, якими може закидати Україну взимку

Forbes: Росія отримує нові дрони, якими може закидати Україну взимку
Китай передає Росії дрони-камікадзе. Фото: eastnews.ua

Цієї зими Росія може з новою силою атакувати Україну дронами.

У вересні атаки Shahed були щодня, вказав аналітик Forbes Девід Гемблінг.

Є дедалі більше ознак того, що крім розроблених в Ірані Shahed-136 Росія використовує принаймні три інших типи дронів. Деякі з яких постачаються безпосередньо з Китаю.

Росіяни постійно модифікують базовий Shahed. Нові версії мають щонайменше три типи боєголовок, а деякі оснащені модемами 4G. Нещодавно виявили Shahed зі зв'язком Starlink. Їх також фарбують у чорний колір, щоб зробити менш помітними вночі.

Wall Street Journal вважає, що Росія має намір виробляти 500 Shahed на місяць. Але окупанти можуть використати й інші типи.

Є безпілотники Italmas виробництва компанії Aersocan. "Виріб 54" - баражувальний боєприпас із дальністю польоту понад 200 км. Product 52 і Product 53 - дві версії тактичного дрона-камікадзе Lancet. Product 55 FPV-дрон, стійкий до радіоелектронної боротьби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ із Китаєм розробляють схожий на Shahed дрон-камікадзе

У липні у соцмережах з'явилося зображення дрона Gerbera. Він менший за Shahed і має іншу конфігурацію. Росіяни кажуть, що він крім атак може виконувати розвідувальні або відволікальні місії. Gerbera був збитий недалеко від Києва, тож він може пролетіти як мінімум кілька сотень кілометрів. Українські джерела припускають, що основна роль Gerbera - відволікаючий маневр.

Дрон Garpiya-3 Гемблінг називає найтривожнішим. Reuters пише, що його розробила дочірня компанія російської державної збройової компанії "Алмаз-Антей". Він має дальність польоту близько 2000 км з боєголовкою вагою 50 кг. Джерела повідомляють, що Garpiya-3 не просто використовує китайські компоненти, а й вироблятиметься на заводі в Китаї.

"Якщо Китай справді використає свої промислові потужності безпілотників для постачання Росії стратегічної зброї, то кількість безпілотників буде обмежена тільки здатністю Росії платити за них", - зазначає Гемблінг.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенбергзробив нову заяву щодо стосунків Китаю з РФ. Він закликав КНР не ставити під загрозу співпрацю із країнами Заходу, підтримуючи РФ у війні проти України. За його словами, для Росії підтримка з боку Китаю у війні проти України є життєво важливою.

Зараз ви читаєте новину «Forbes: Росія отримує нові дрони, якими може закидати Україну взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі