вівторок, 29 вересня 2009 18:11

Фінансова криза продовжує життя на кілька років - соціологи

Фінансова криза продовжує життя на кілька років - соціологи

Вчені із Мічігану порахували, як змінилася тривалість життя американців під час "Великої депресії" (період рецесії у екоміці США в 1929 - 1933 роках), і отримали несподівані результати. Тривалість життя і стан здоров"я населення під час економічного спаду покращується прямо пропорційно погіршенню "здоров"я" економіки.

Люди ставали довгожителями під час, коли спостерігався економічний занепад - у 1921 і 1938 роках, каже Тапія Гранадос, керівник дослідження і дослідник Інституту соціології (Institute for Social Research). Під час чотирьох років "Великої депресії" у США тривалість життя зросла від 57,1 року до 63,3 року - більше, ніж на шість років. Американські соціологи пояснили, чому, - умови праці під час зростання і рецесії відрізняються.

Під час економічного зростання фірми дуже зайняті, і всі вимагають від працівників багато зусиль, роботи понад норму у швидкому темпі, що викликає втому, пояснює Гранадос. Натомість протягом наступного циклу - рецесії - люди можуть зітхнути з полегшенням і зажити здоровим способом життя, на противагу тому періоду, коли стрес провокує вживання алкоголю і куріння.

Породженням економічного буму є "синдром кароші" - несподівана смерть на робочому місці, яка буває у фанатів своєї справи, наприклад, трапляється у самовідданих японських працівників, зазначається далі.

Під час зростання фірми наймають недосвідчених людей, а такі працівники часто зазнають виробничих травм, звертають увагу дослідники.

Людині, яка втратила роботу, має стати легше від думки, що люди, які багато працюють, мало сплять, - відомо, як згубно недосипання впливає на здоров"я, і не занепадати духом. Між іншим, самогубство є чи не єдиною причиною, яка провокує смертність під час рецесій - протягом економічного спаду їх кількість зростає, тож результати дослідження мають вплинути на урядову політику запобігання самогубствам.

Gazeta.ua за матеріалом: Science Daily

Зараз ви читаєте новину «Фінансова криза продовжує життя на кілька років - соціологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі