вівторок, 10 листопада 2009 10:50

ФБР знало про зв"язки з Аль-Каїдою майора, який розстріляв 13 чоловік

ФБР знало про зв"язки з Аль-Каїдою майора, який розстріляв 13 чоловік
Стрілець із бази Форт-Худ вивчав наслідки війн у мусульманських країнах і роль мусульман у збройних силах США.

У ФБР і командуванні Армії США знали про контакти майора Нідала Маліка Хасана (Nidal Malik Hasan) з ісламським радикальним священнослужителем, пише Los Angeles Times. Зв"язки офіцера-психіатра були вивчені владою, і за підсумками розслідування Хасана, який згодом убив тринадцять чоловік на техаській військовій базі, визнали безпечним.

Хасан відкрив вогонь на військовій базі Форт-Худ, одній з найбільших баз Армії США, 5 листопада. Пораненими числяться тридцять чоловік, не рахуючи самого вбивці, який знаходиться в критичному, але стабільному стані. Раніше стало відомо, що Хасан спілкувався з імамом Анваром аль-Авлакі (Anwar al-Awlaki), який, у свою чергу, був пов"язаний з виконавцями терактів 11 вересня 2001 року.

Як стало відомо від високопоставлених представників армії й ФБР, контакти Хасана з аль-Авлакі були вперше перехоплені наприкінці 2008 року, коли психіатр служив в армійському медичному центрі імені Уолтера Ріда у Вашингтоні. Після цього було розпочато розслідування, в якому брали участь федеральні агенти і військові слідчі.

За підсумками розгляду встановили, що майор спілкувався з радикальним імамом в рамках своєї професійної діяльності, так як Хасан вивчав роль мусульман у збройних силах США і наслідки війн у мусульманських країнах. Тим часом аль-Авлакі відомий зв"язками з різними представниками терористичної мережі "Аль-Каїда". Американський громадянин, який раніше проповідував в одній з мечетей Вірджинії, а потім поїхав в Ємен, звідки, як вважає влада США, активно підтримує радикальних ісламістів.

За матеріалом: Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «ФБР знало про зв"язки з Аль-Каїдою майора, який розстріляв 13 чоловік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі