пʼятниця, 20 листопада 2009 08:39

Євросоюз обрав собі першого президента

Євросоюз обрав собі першого президента

Прем"єр-міністр Бельгії Херман Ван Ромпей обраний першим президентом Євросоюзу на екстреному саміті співдружності європейських держав, що відбувся 19 листопада в Брюсселі. Про це агентству France- Presse повідомили дипломатичні джерела.

Кандидатура Ромпея незадовго до голосування була офіційно висунута Швецією, яка зараз головує в ЄС.

Раніше кандидатами на цю посаду серед інших вважалися екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга і колишній прем"єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, їх так і не висунули. Кандидатуру Блера активно лобіював нинішній британський прем"єр Гордон Браун, але незадовго до голосування Даунінг-стріт відмовився від цих планів, визнавши рейтинг колишнього прем"єра недостатньо високим.

Крім того, на саміті був обраний глава дипломатичного відомства Євросоюзу: нею стала британка, єврокомісар з питань торгівлі Кетрін Ештон. Її кандидатура також була висунута Швецією.

Херман Ван Ромпей, який представляє Партію християнських демократів, з липня 2007 року займав пост президента нижньої палати бельгійського парламенту, а в грудні 2008 року був призначений прем"єр-міністром країни.

Відаючи бюджетом в уряді християнських демократів, він прийняв жорсткі заходи економії та істотно скоротив заборгованість країни в громадському секторі.

Кандидатуру бельгійця активно підтримували "великі" європейські країни, такі як Франція і Велика Британія.

Президент ЄС (Голова Ради Європейського союзу) головуватиме на всіх засіданнях Євроради і гратиме ключову роль в ухваленні основних рішень. Відповідальний за зовнішню політику Євросоюзу отримає в своє розпорядження багатомільярдний бюджет, дипломатичне відомство, що складається з 5 тисяч осіб, а також крісло віце-президента Європейської комісії.

Реформа в структурі управління Євросоюзом передбачена Лісабонським договором, який набуває чинності 1 грудня цього року. Ратифікація договору зайняла немало часу і зусиль з боку його авторів, оскільки деякі європейські країни не відразу погодилися його прийняти.

Останньою перешкодою на шляху вступу документу в силу стала Чехія, яка вимагала гарантій недоторканності свого суверенітету. Чехів хвилювали можливі претензії на власність судетських німців, вигнаних з північних областей Чехословаччини відразу після закінчення Другої світової війни.

За матеріалами Lenta.ru, Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз обрав собі першого президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі