четвер, 10 грудня 2009 10:48

Європейці вважають корупцію найбільшою проблемою суспільства

Європейці вважають корупцію найбільшою проблемою суспільства

Більш ніж три чверті європейців вважають, що корупція є головною проблемою їх країни. Основною причиною цього жителі ЄС вказують тісні зв"язки між бізнесом і політикою. Про це свідчать нещодавні дослідження організації Eurobarometer.

Що ж до показників по окремим країнам регіону, то найбільше занепокоєння корупцією висловили жителі Болгарії (97%), а найменше - Данії (22%). В середньому по ЄС близько 78% вважають її найсерйознішою проблемою суспільства.

Більшість європейців погоджуються з тим, що явище спостерігається на всіх рівнях - від органів місцевого самоврядування, до загальноєвропейських установ. Понад 75% респондентів підтвердили, що корупція присутня у вищому управлінні ЄС .

Основною причиною корупції європейці вважають тісний зв"язок між бізнесом і політикою (42%). Найбільш уражені нею державні службовці, які відають тендерами і дозволами, а також ряд професій громадського обслуговування - поліція, судова влада і митниця.

Близько однієї третини європейців також вважають, що уряди і політики роблять замало для боротьби з корупцією, покарання за неї недостатнє, а у витраченні державних фондів не вистачає прозорості. Бідність і низький прибуток вважаються найменш вірогідними причинами корупції.

Деякі громадяни, особливо серед нових країн-членів ЄС вважають, що явище корупції взагалі неминуче. Однак, лише дев"ять відсотків європейців підтвердили, що особисто стали її жертвою за останній рік.

Очікується, що лідери ЄС на наступному засіданні в Брюсселі, підтвердять так звану "Стокгольмську програму", яка включає в себе дії у сфері боротьби з корупцією.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Європейці вважають корупцію найбільшою проблемою суспільства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі