пʼятниця, 22 вересня 2006 11:31

Євреї приїхали до Умані святкувати 5767-й рік

 

Сьогодні єврейська община готується до святкування іудейського Нового року Рош ха-Шана. Напередодні цього свята починається традиційне паломництво до України прихильників однієї з гілок іудаїзму - хасидів.

Традиційним місцем їх паломництва є місто Умань на Черкащині, де похований духовний наставник хасидів, рабин Нахман (Рабі Нахман).

Цього року місцева влада чекає 16 тисяч паломників зі всього світу, повідомили у прес-службі Черкаської обладміністрації.

Свято випадає на 22 вересня - переддень Рош ха-Шана (Rosh HaShanah, в буквальному перекладі - Глава Року). Відзначатимуть його 2 дні - 23-24 вересня. За єврейським календарем наступить 5767-й рік.

Через 10 днів після Рош ха-Шана євреї відзначають Йом Кипур - День спокутування - найсвятіший в іудейському віросповіданні день, який проходить в посту і молитвах.

В основному до України їдуть паломники з Ізраїлю та США.

Іудеї вірять, що саме в перший день нового року Бог завершив створення світу, і щорічно він постає перед Його судом. Тому в ці дні кожна людина повинна дати звіт за минулий рік, розкаятися в поганих вчинках.

У перший вечір Рош ха-Шана прийнято вітати один одного побажанням бути вписаним в Книгу життя. Під час святкової трапези віруючі вмочують хліб в мед, щоб наступаючий рік був солодким. Також існує звичай на Рош а-Шана їсти яблука в меді. З цими традиціями пов"язане побажання "доброго і солодкого" нового року.

На другий день прийнято проводити обряд очищення від гріхів. Віруючі збираються біля доступного водоймища і розкаюються в своїй провині.

Дводенне святкування Нового року пояснюється тим, що іудейський календар не сонячний, а місячний. Оскільки у минулих роках часто бувало скрутно наперед з точністю визначити час молодого місяця, святкували два дні, і ця практика стала традицією, повідомляє Інтерфакс.


Зараз ви читаєте новину «Євреї приїхали до Умані святкувати 5767-й рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі