неділя, 06 січня 2019 20:23

Експерт розповів, як Польща планує перемогти енергетичну кризу

Експерт розповів, як Польща планує перемогти енергетичну кризу
Іван Дуднік: Польща шукає способи підвищення енергетичної незалежності. Фото: SciTechDaily

Польща шукає засоби для попередження енергетичної кризи.

Пише експерт Українського інституту майбутнього Іван Дуднік.

"2018 рік Польща завершує гострою енергетичною дискусією. Підвищення цін на квоти викидів вуглецевого газу у ЄС та неготовність Польщі до переходу на відновлювальні джерела енергії, що відбувається на тлі майбутніх виборів. Це змушує правлячу партію шукати шляхи попередження економічно-енергетичної кризи. Крім того, Польща шукає способи підвищення енергетичної незалежності.

Польською приватною компанією Polenergia спільно з норвезькою Equinor буде реалізований проект третьої вітроелектростанції в Балтійському морі. Потужність майбутнього вітроенергетичного комплексу складатиме 1560 МВт і розташовуватиметься він на межі польської виключної економічної зони. Інші два проекти є найбільшими в Польщі. Вони вироблятимуть електроенергію з 2025 року", - пояснює Іван Дуднік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безвіз: куди найчастіше їздять українці

На його думку, ціна на електроенергію у Польщі залишиться на рівні 2018 року.

"Міністерство енергетики планувало заморозити цьогорічні тарифи на електроенергію і змусити енергетичні компанії знизити тарифи місцевим органам влади і підприємцям. Натомість останні отримають компенсацію вартості витрачених на квоти викидів вуглекислого газу коштів. Таким чином, уряд переходить від ринкової регуляції енергетичного сектору до ручного управління. Уряд був звинувачений у "незаконній" державній допомозі. Тому для відходу від звинувачень у невиправданій державній допомозі уряд планує уникнути підвищення цін на електроенергію шляхом зниження податків" - додає експерт.

На україно-польському кордоні будуть відкриті п'ять нових пунктів пропуску. Про це заявив посол України у Варшаві Андрій Дещиця в інтерв'ю інформагентству "Укрінформ".

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як Польща планує перемогти енергетичну кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі