пʼятниця, 08 травня 2015 18:37

Експерт розповів, чим Україна може відповісти на "Армату"

Експерт розповів, чим Україна може відповісти на "Армату"
Фото: RuNews24.ru

Україна повинна за короткий проміжок часу реалізувати кілька сценаріїв знищення такої грізної зброї, як новий російський середній танк Т-14 на базі платформи "Армата".

Про це liga.net розповів директор Defense Express Сергій Згурець.

Він перерахував декілька варіантів, які Україна може протиставити "Арматі":

1. У рамках робіт з модернізації 300-мм РСЗВ "Смерч" паралельно почати вирішувати задачу створення касетних частин з самоприцільними бойовими елементами. Необхідно забезпечити рубіж поразки бронецілей як мінімум з 70 км. Важливою особливістю технічної політики при створенні цих засобів ураження має стати розробка модульних уніфікованих блоків касетних самонавідних і самоприцільних бойових елементів, якими можуть споряджатися не тільки РСЗВ, а й артснаряди, керовані і некеровані авіаційні контейнери. До речі, партнером у такому проекті може виступити Китай. На недавній виставці IDEX в Еміратах вони показували свій РСЗВ з такими елементами.

2. Почати переговори з європейськими / американськими компаніями по закупкам / спільному виробництву в Україні боєприпасів з самонавідними і самоприцільними бойовими елементами для ствольної артилерії. Серед виробників - США, Франція, Швеція, Ізраїль. Як приклад - американський снаряд ХМ-898 Sadarm калібру 155 мм. Він призначений для ураження об'єктів бронетанкової техніки на дальностях до 22 км.

Ймовірно, в ув'язці з цим потрібно формувати окрему програму по створенню в короткий проміжок часу своєї рухомий далекобійної (30-40 км) артсістеми великого калібру - з версіями розміщення як на гусеничному, так і колісному (8х8) шасі. Також нашій артилерії час переходити на натовські стовбури і на новий калібр - 155 мм. При цьому врахувати і мінімізувати ризики використання противником засобів протидії боєприпасів з самонавідними і самоприцільними бойовими елементами.

3. Вирішити завдання оснащення гелікоптерів керованими протитанковими засобами ураження. Рубіж ураження цілей - 8, в ідеалі 10 км. При цьому треба так ракету пустити, щоб сам гелікоптер ворожий "Панцир" збити не встиг. Тобто вимога до протитанкової зброї "вистрілив-забув" виходить на перший план. Тримати 10-14 секунд марку на цілі до попадання ракети в танк, як у нас на Мі-24 - це катастрофічно довго. Україні потрібні живі і вмілі пілоти, а не льотчики-камікадзе. Вони нам дорожче, ніж ініціювання проектів зі створення власних головок самонаведення або їх закупівлі для ПТУР, які виробляє ДержККБ "Луч".

4. Потрібно навчити танкістів і екіпажі БТР-4 / БТР-3 користуватися керованим озброєнням українського виробництва при стрільбі з танків і БТР. Рубіж ураження цілей - 5 км. За період АТО ні танковий "Комбат", ні "Бар'єри" з бронетранспортерів жодного разу не застосовувалися. Розумію, не готовий наш особовий склад до таких викликів. Але треба ж колись починати вивчати матеріальну частину і власне нове озброєння, а Генштабу - постачати ці нові зразки на передову. Техніка і зброя призначені для війни, а не для складування та звітності. Якщо своє не знаємо і досі не вміємо застосовувати, то "Джевеліни" навіщо просимо?

5. Наші нові ПТУР від ДержККБ "Луч" б'ють танк в передню, найбільш захищену проекцію. З прицілом на товстолоба "Армату" все-таки доведеться дістати з полиці відхилені раніше за непотрібністю проекти з виробництва ракет, що вражають бронецілі зверху. І знову ж таки, шукати партнерів, які допоможуть якщо не з прямими поставками, то стануть учасниками в потрібних нам проектах з тематики високоточної зброї "вистрілив-забув". Дуже хороші розробки є в Південній Кореї - як для танків, так і для піхоти. Сподіваюся, Південна Корея нам друг.

6. Переглянути організаційно-штатні структури наших частин ЗСУ та НГУ для збільшення в них кількості протитанкових засобів - перевозних і переносних. Або ж почати формування окремих спеціалізованих підрозділів на легких броньованих машинах, оснащених протитанковими засобами - особливо перспективними. Такі протитанкові "кулаки" треба навчити власній тактиці застосування.

Нагадаємо, новітній танк "Армата" заглох на генеральній репетиції параду перемоги в Москві. Цей інцидент став причиною численних жартів в інтернеті і зробив грізну зброю новою зіркою Твіттера.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чим Україна може відповісти на "Армату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі