неділя, 03 грудня 2006 14:35

Єгипетські піраміди частково зроблені з бетону

Знамениті піраміди Давнього Єгипту частково зроблені зі штучного матеріалу, подібного до бетону. З таким твердженням виступили науковці французького Центру аерокосмічних досліджень і американського Університету штату Філадельфії.

Вони провели за допомогою новітнього обладнання унікальний аналіз каміння, з якого складені піраміди Хеопса, Хефрена і Мікеріна. У результаті науковці встановили, що частина каміння має природне походження. Втім у верхніх рядах пірамід - рукотворні блоки, зроблені давніми єгиптянами з бетону.

Учені встановили, що давній будівельний матеріал складається з пальмової золи, піщаника, та особливого виду соди, отриманої з води Нілу. Вважають, що бетон готували безпосередньо на будівельному майданчику, потім його піднімали за допомогою відер на верхні рівні пірамід і там заливали в дерев"яні форми.

Проведені в університеті бельгійського міста Намюр досліди з виробництва бетону за відкритим давньоєгипетським рецептом завершилися успіхом. Маса, що затверділа протягом 10 днів, має дуже високу стійкість, пише ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетські піраміди частково зроблені з бетону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі