четвер, 12 березня 2020 18:34

Другий етап медреформи можуть відкласти на 3 місяці

Другий етап медреформи можуть відкласти на 3 місяці
Що буде з другим етапом медреформи. Зображення: Прямий

Якщо реформа згорнеться, пацієнти й далі платитимуть у кишеню. В Україні можуть спробувати російську модель. Від запровадження "страхової медицини" для громадян там по суті нічого не змінилось. А гроші з бюджету просто пішли приватним страховим компаніям, розповідає Станіслав Грещишин, колишній керівник патронатної служби у Міністерстві охорони здоров'я за Уляни Супрун.

"Другий етап медреформи готуються відтермінувати щонайменше на квартал, за інформацією співробітників МОЗ", - каже Станіслав Грещишин.

"Противники змін залякують громадян, що закриватимуть заклади й усе припинить працювати. Багато прогалин у роботі МОЗ із управлінцями у регіонах. Лікарі черпають інформацію не з офіційних джерел, а від своїх керівників і колег, які бояться втратити гроші й не хочуть підлаштовуватися під нові правила. Найскладніше — готовність закладів до змін. Люди очікують, що із 1 квітня все враз стане чудово. Так не буває. Потрібен час для перепрофілювання роботи лікарень й початку надання якісніших послуг. Багато залежатиме від готовності місцевої влади".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Медреформі перешкоджає корупція" - експерт розніс заяви влади про неготовність українців

Вважає, новий уряд у кризових ситуаціях робить крок назад.

"Це, наприклад, відновити Санепідемстанцію, яку визнали корупційною структурою, призначити міністра, який працював в уряді Азарова. Проблема у нерозумінні самими посадовцями суті цих змін. Схильні опиратися на думку людей, які не мали відношення до реформи. Також чомусь говорять про реформу активно у період поширення коронавірусу, хоча мали майже рік, аби підготувати все", - говорить Грещишин.

Якщо заявляють, що реформу треба спинити, то це реванш, вважає біолог, ветеран АТО Євген Дикий.

Зараз ви читаєте новину «Другий етап медреформи можуть відкласти на 3 місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі