вівторок, 18 жовтня 2022 11:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Дрони-мопеди, ударна хвиля і страшний звук: як Київ пережив моторошну атаку "шахідів"
16

Вранці 17 жовтня Київ атакували ударні іранські безпілотники Shahed-136. Росія маркує їх як "Герань-2".

Було п'ять вибухів у центрі міста, повідомив міський голова Віталій Кличко. Один з ударів припав на багатоповерхівку у Шевченківському районі. Будівля обвалилася, загинули четверо людей, за даними на вечір 17 жовтня. Серед убитих росіянами – вагітна жінка та її чоловік.

16 родин втратили оселі, а сам будинок вже не підлягає відновленню, повідомив згодом Кличко в ефірі одного з телеканалів.

Кореспондентка Gazeta.ua побувала на місці трагедії та поспілкувалася з рятувальниками та очевидцями атаки дронів на місто.

УДАРНА ХВИЛЯ

Дорогою вниз від Центрального залізничного вокзалу столиці до вул Симона Петлюри їдуть автомобілі, але на перехресті розвертаються та звертають у протилежний бік. Шлях їм перекривають поліцейські машини.

Уздовж вул. Жилянської припаркувалися пожежники, рятувальні служби, "швидкі" та комунальний транспорт. Дорогу загородили червоною стрічкою, за яку заглядають перехожі.

Автор: Лілія МИЦКО
  Більшість ворожих БПЛА знищені силами української протиповітряної оборони
Більшість ворожих БПЛА знищені силами української протиповітряної оборони

Поліцейські координують проїжджий транспорт і завертають людей. За стрічку нікого не пропускають.

Біля входу в продуктовий магазин у бежевій куртці курить жінка, під курткою видно помаранчеву флісову форму. Продавчиня прибирає з очей довгий рудий чуб та втомленим поглядом дивиться на пожежників у сірій від пилу формі. Рятувальники продовжують розбирати завали знищеного будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар Росії по житловому будинку в Києві – під завалами знайшли загиблу жінку

– Я якраз їхала на роботу, була в метро, – каже продавчиня Олена. – Вийшла наверх, дві затяжки зробила і чую автоматні черги десь далеко. То хлопці намагались збивать. Побачила тут ці дрони і назад кинулася в метро. І знову пішли автоматні черги, а далі чула вибухи. Звук такий самий, як при прильоті ракети. Але ударна волна слабша. Прошлий понеділок майже туди само попало (10 жовтня росіяни атакували центр Києва ракетами. – Gazeta.ua).

17 жовтня Київ зазнав атак ударних іранських безпілотників Shahed-136
Фото: пресслужба ДСНС
17 жовтня Київ зазнав атак ударних іранських безпілотників Shahed-136
Четверо людей загинули, 19 осіб урятували
Іранський дрон влучив у житловий будинок на вул. Жилянська
Удари ворожих дронів припали на Шевченківський район – центр міста

Добре, що більшість дронів, які летіли на Київ – збила ППО, веде далі Олена.

– Казали, що купол проти дронів є над Києвом.. Але ж видно хлопцям треба хоч трохи часу, щоб навчитися з ним працювати, – додає жінка. – Збивають і так, спасіба. А що ж ти зробиш, коли зразу 100 штук пускають….

У Путіна не залишилось нічого святого, впевнена Олена. Він не береже своїх людей, а українців і поготів.

Автор: пресслужба ДСНС
  Четверо людей загинули, 19 осіб урятували
Четверо людей загинули, 19 осіб урятували

– Пускає людей на мясо. У мене знайомий воює. Каже, що вони (росіяни. – Gazeta.ua) у полі без звʼязку сидять, телефонів немає. Як біжать уперед, то їх ложать. А здасться в полон – сімʼя постраждає. Тільки Богу відомо, що з ними роблять там, – додає Олена.

БУДИНОК ТРЕБА ЗНОСИТИ

На паралельній вул. Саксаганській під входом у невеликий підземний паркінг стоїть натовп. Люди із собаками і дитячими візками, вирішили перечекати повітряну тривогу у безпечному місці. Хоча раніше нехтували тривогою, зізнається частина з киян.

Ворожий іранський дрон-камікадзе влучив у житловий будинок, який побудували сотні років тому. 2000-го квартири дому були викуплені під офіси. Однак кілька житлових приміщень тоді залишились, бо мешканці відмовилися продавати квартири офісним компаніям.

Автор: Лілія МИЦКО
  На місці "прильоту" виникла пожежа. Ліквідовувати наслідки обстрілів приїхали рятувальні служби та комунальники
На місці "прильоту" виникла пожежа. Ліквідовувати наслідки обстрілів приїхали рятувальні служби та комунальники

Дім на три поверхи, однак має вигляд пʼятиповерхівки через високі стелі. Побудований з цегли, а ширина стін сягає від одного до півтора метра.

– Дрон влучив десь між другим та третім поверхом. Усе знесло, – каже рятувальник у громіздкій синій куртці з нашивками. Сидить на лавці під кавʼярнею, у руках тримає пакет із бутербродом.

Навряд його вдасться відновити

Оскільки у Києві лунає тривога, то працівники ДСНС отримали час на відпочинок. Познімали каски та стоять у черзі за гарячими напоями до кав'ярні, яка продовжує працювати.

Форма рятувальників брудна від попелу та пилу, на рукавах видно плями крові.

– Будинок підлягає демонтажу, навряд його вдасться відновити. Треба буде зносити, – каже керівник підрозділу ДСНС Микола Конюченко. Має втомлений вигляд. – Там ще багато роботи.

Автор: пресслужба ДСНС
  Будинок після атаки дрона не підлягає відновленню
Будинок після атаки дрона не підлягає відновленню

Розмову перериває чоловічий голос у рації, яку тримає Микола: "Потрібні пакети".

– Труп знайшли ще один, уже четвертий... Вибачте, – каже Конюченко.

ДРОН-МОПЕД

У повітрі тхне димом. Він швидко вʼїдається в одяг та волосся. Рятуючись від смороду, перехожі закривають носи комірцями курток.

В одному із провулків спускаємось сходами ближче до зруйнованого будинку. Біля напівпідвального підʼїзду сучасної багатоповерхівки стоїть чоловік у брендовому дорогому взутті червоного кольору. Під пахвою тримає шкіряну сумку.

Автор: Лілія МИЦКО
  Михайло Степанов проживає неподалік будинку, що зазнав руйнувань
Михайло Степанов проживає неподалік будинку, що зазнав руйнувань

Михайло Степанов живе з родиною у сусідньому будинку. Вранці прокинувся від сигналу повітряної тривоги і почав збиратися на роботу. Не думав, що ще раз сюди прилетить, зізнається чоловік.

Наростав звук, а потім – вибух!

– Всі вибухи чув, – каже Михайло російською. – Десь о 6:00 прокинувся і думаю: "Перекурю, мабуть, а потім сховаюся". Потім чую звук першого дрона, що летів... Чув два прильоти тиждень тому, коли ракети були, але я вже знаю їхній звук. А тут підозрілий якийсь, гудіння дивне, страшне. Схоже на бензопилу або мопед, але жорсткіше. Наростав звук, а потім – вибух!

Поки Степанов збирався в укриття, рвонуло ще один раз. Чоловік спустився в підземний паркінг, а за годину "прильоти" повторилися.

Автор: пресслужба ДСНС
  Сотні населених пунктів знеструмлені внаслідок атаки
Сотні населених пунктів знеструмлені внаслідок атаки

– Вибух був схожий на грім, але помножений на 10. З вікна видно, як дим піднімається. Дрон я бачив, бо ролет відкривається на парковку. Люди ще щось знімати бігали, безстрашні. Дрон сам невеликий. Перехожі, як його чули, то присідали і прикривали голови руками. Коли в будинок попало, то ми це зрозуміли…. Ще у дах поряд "прильот" був. Це дуже страшно, бо не знаєш, куди наступного разу впаде. Казали, що "купол" є над Києвом? Ага… Гарний захист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Осколки, моторошна вирва і "отвєтка" на Москву: як Київ оговтується після жахливої ракетної атаки

На місце події одразу приїхали рятувальні служби. Працювали психологи, щоб заспокоїти постраждалих.

Автор: Лілія МИЦКО
  Внаслідок російського удару по житловому будинку в Києві загинула 59-річна жінка
Внаслідок російського удару по житловому будинку в Києві загинула 59-річна жінка

– Таке бомбардування було, наче "коврове" (так у РФ називають вид бомбардувань, коли літаки масовано обстрілюють конкретну площу, знищуючи там усі будівлі та людей. – Gazeta.ua). Ніхто не розумів, що тут відбувається, бо наш район уже другий понеділок страждає.

ШВИДКІ КОМУНАЛЬНИКИ

На перехресті вул. Саксаганської біля огороджувальної стрічки збирається натовп людей.

– Ми тут живемо, у цьому будинку, – каже до поліцейського сивоволоса жінка, що під руку стоїть зі своїм чоловіком.

– Шукайте, де можна переночувати, – відказує їй правоохоронець. – Маєте радіти, що живі та здорові залишились.

Перехожі намагаються перекричати гул техніки та кранів. На одному із них "висять" двоє рятувальників, їх піднімають над дірою в будинку вверх-вниз. Біля стрічки метушиться жінка у касці, на плечі спадають хвилясті пасма червоного волосся.

Автор: Лілія МИЦКО
  Речниця ДСНС Світлана Водолага
Речниця ДСНС Світлана Водолага

– Цей будинок відновленню не підлягає, на мою думку, – каже речниця ДСНС Світлана Водолага. Позаду чути гуркіт частин будинку, що падають на землю. – На жаль, у нас є четверо загиблих і 19 ми врятували. По кожному будинку зараз працює комісія, до якої входять працівники різних служб. Вони встановлюють, наскільки постраждали будівлі. Вулиця вже незабаром буде відновлена, за досвідом від 24 лютого. Комунальники швидко виконують свою роботу, а наша задача – розібрати завали.

Рятувальникам раніше повідомляли, що всередині можуть бути постраждалі. Але зараз знайшли вже всіх, додає речниця.

Зараз ви читаєте новину «Дрони-мопеди, ударна хвиля і страшний звук: як Київ пережив моторошну атаку "шахідів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі