пʼятниця, 24 грудня 2021 04:37

Дніпро перетворюється на пустелю: екологи б'ють на сполох

Дніпро перетворюється на пустелю: екологи б'ють на сполох
Дніпро може перетворитися на пустелю впродовж найближчих 300 років. Фото: pixabay.com

Річка Дніпро упродовж найближчих 300 років може перетворитися на пустелю.

Перевірки виявили у водоймі 161 хімічний забрудник, повідомили представники Держекоінспекції під час пресконференції щодо підсумків роботи у 2021 році.

"Інспекція перевірила підприємства-забруднювачі Києва та Київської області. У Дніпрі виявили зокрема перевищення допустимих концентрацій нітратів, заліза, нітритів, фосфатів, сульфатів, хімічного споживання кисню, біохімічної потреби кисню та хлоридів", - йдеться у повідомленні.

Цьогоріч через порушення природоохоронного законодавства водним об'єктам Київщини завдавали щодня по 115 тис. грн збитків. Наслідками порушень стали цвітіння річок, мор рибних ресурсів та обміління.

Експерти кажуть, що для запобігання катастрофі необхідна низка змін до екологічного законодавства, а саме:

- посилення штрафів за забруднення вод;
- реформування екологічного контролю та підвищення штрафів за недопуск інспекторів до перевірки;
- налагодження комплексної системи контролю за водними ресурсами, яка включатиме зокрема держмоніторинг.

Найбільшим забруднювачем річки Держекоінспекція називає "Київводоканал". Щороку підприємство скидає у басейн Дніпра майже 300 млн кубометрів зворотних вод, великий обсяг яких містить високі концентрації забруднюючих речовин. У результаті перевірок протягом року розрахували збитки на понад 25 млн грн, що складає близько 35 тис. грн на день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без буряків, картоплі та з хворобами - як зміна клімату ударить по Україні

Державна служба статистики опублікувала дані про рівень викидів речовин що забруднюють атмосферу по різних регіонах України. У Херсонській області викиди від стаціонарних джерел 2020 року становили 17,8 тис. т. Для порівняння, в Донецькій області цей показник становить 751 тис. т, у Дніпропетровській – 534,7 тис. т.

Зараз ви читаєте новину «Дніпро перетворюється на пустелю: екологи б'ють на сполох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі