пʼятниця, 23 вересня 2011 20:23

Для Холмської ікони в Тернополі перекрили центральні вулиці
8

Фото: ФОТО: Андрій ЯНОВИЧ

Чудотворну „Холмську" ікону Божої Матері вперше привезли до Тернополя. Під час зустрічі образу в місті, та хресної ходи з ним до духовного центру імені Данила Галицького, де він буде зберігатися три дні, на центральних вулицях міста зупиняли рух транспорту. В святковому молебні на честь прибуття ікони в місто взяло участь кілька тисяч людей – окрім духовенства та активних парафіян на урочистість привели школярів з місцевих шкіл.

За переказами, „Холмську" ікону намалював апостол Лука, в першому столітті нашої ери. На Русь, під час хрещення, її нібито привіз князь Володимир. Слави ж вона набула за правління Данила Галицького, перебуваючи в храмі Галицько-Волинського міста Холм (Сучасне Хелм, Польща – Gazeta.ua). Ікона нібито кілька разів рятувала місто під час облоги татарами.

„Холмська" ікона Божої матері стала символом сильної країни. Адже за часів Данила Галицького Україна була вдвічі більша за сучасну, і мала набагато більший вплив в Європі аніж зараз. Надіємося молитва біля цієї ікони допоможе нам і зараз відновити сильну, єдину країну. Країну як б не ділилася на схід, захід, північ, південь, а крім того на різні конфесії", — каже настоятель духовного центру імені Данила Галицького Анатолій Зінкевич.

В Тернопіль чудотворну ікону передали з Луцька – там її зберігають в музеї волинської ікони. Образ, намальований на кипарисових дошках, досі не пройшов повної реставрації після переховування за радянських часів.

Зараз ви читаєте новину «Для Холмської ікони в Тернополі перекрили центральні вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі