вівторок, 04 червня 2024 10:13

Діти-янголи: історії маленьких українців, яких вбила РФ

4 червня в Україні відзначають День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Дата вшанування була вибрана не випадково, адже щорічно саме 4 червня відзначається Міжнародний день дітей - безневинних жертв агресії, заснований Генеральною асамблеєю Організації Об'єднаних Націй 9 серпня 1982 року. Цей день ще називають Днем безневинних дітей. Його поява в календарі підтверджує зобов'язання ООН забезпечити захист прав дітей.

Автор: pinterest
  4 червня - День пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації в Україні
4 червня - День пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації в Україні

Державний пам'ятний день запровадили в 2021 році для вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок російсько-української війни з 2014 року.

Скільки маленьких українців убила Росія

На 1 червня внаслідок повномасштабного вторгнення Росії, в Україні постраждали понад 1900 дітей, 550 - загинули.

Через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини української території, точну кількість постраждалих дітей встановити неможливо.

Після 24 лютого 2024 року кількість маленьких українців, які стали жертвами дій російського агресора, суттєво зросла.

Gazeta.ua розповідає три історії дітей, яких не стало весною.

13-річний Миколи Радько загинув від російського удару по місту Селидове Донецької області 28 травня. Ворог атакував приватний сектор двома бомбами. Одна влучила туди, де жив хлопчик. Поряд рятувальники знайшли тіло батька Миколи, Володимира.

Автор: facebook.com/russiakills
  Микола Радько
Микола Радько

Хлопчик закінчував 7 клас. Любив спорт і комп'ютерні ігри. Був спокійним і добрим хлопцем, кажуть у школі. У Миколи Радька залишилися мама, бабуся та інші рідні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назавжди лишилися дітьми: 10 трагічних історій, які зламали життя тисячам

23 травня не стало 4-річної Злати з Одеси. Дівчинка поранилась під час російського обстрілу узбережжя 29 квітня. Тоді рашисти вдарили балістичним "Іскандером-М" з касетною бойовою частиною - навмисно, щоби вбити якомога більше одеситів. Удар прийшовся біля будинку студентів МГУ, більш відомого в Одесі як "Замок Гаррі Поттера".

Автор: facebook.com/russiakills
  4-річна Злата з Одеси загинула  29 квітня
4-річна Злата з Одеси загинула 29 квітня

Майже місяць лікарі боролись за життя дівчинки. Уламок влучив у легені та серце. Злата перенесла операцію на серці, весь час перебувала у комі. За словами батька, ЕЕГ мозку не показувало активності. За день до смерті відмовили всі органи. 23 травня серце дитини зупинилось.

Життя 12-річної Анни Шалі відібрав ворожий обстріл села Мемрик, що в Донецькій області. 2 травня 2024 року дівчинка з родиною приїхала до бабусі допомогти по господарству. О 18:30 російська армія завдала удару по цьому населеному пункту з РСЗВ "Град".

Автор: facebook.com/russiakills
  Анна Шаля
Анна Шаля

Ворожий снаряд поцілив по приватному сектору, влучивши у припаркований біля будинків автомобіль. Дівчинка отримала тілесні ушкодження, несумісні з життям, а поруч не стало її бабусі Світлани. Маму Анни госпіталізували.

Анна була шестикласницею. Обожнювала тварин. Займалась гімнастикою. Вона мала багато мрій та планів на майбутнє.

Російські загарбники вранці 4 червня атакували Дніпро. У місті прогриміли вибухи.

Сили ППО збили дві ракети. Однак, внаслідок падіння уламків є пошкодження цивільної інфраструктури, виникла пожежа, поранені місцеві мешканці. Серед поранених є діти. Хлопчик, якому один місяць, у задовільному стані. Лікуватиметься амбулаторно. 17-річний юнак у лікарні в стані середньої тяжкості.

Зараз ви читаєте новину «Діти-янголи: історії маленьких українців, яких вбила РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі