середа, 05 жовтня 2022 23:10

Держслужба якості освіти пояснила, яким має бути змішане навчання

Держслужба якості освіти пояснила, яким має бути змішане навчання
Змішане навчання є гібридною формою освіти між онлайн та офлайн форматами. Фото: pixabay.com

Змішане навчання в Україні є гібридною формою освіти між онлайн та офлайн форматами.

Виділяють чотири основні моделі, в яких учні отримують частину інформації від вчителя, а частину – під час самостійної роботи, пояснили в Державній службі якості освіти. Водночас залучення електронних ресурсів, онлайн лекцій, поєднання самостійного навчання та співпраці в класі також є прикладами змішаного навчання.

"Законодавство не передбачає змішаної форми здобуття освіти як такої, тож якщо у школі організоване змішане навчання, то форма здобуття освіти є очною з використанням технологій дистанційного навчання", – зазначили у відомстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У КМДА відреагували на інформацію про те, що в школах видаватимуть йодид калію

Основними моделями є:

Ротаційна модель, суть якої полягає у чергуванні учнів у школі, а для кожного школярика – поперемінне навчання онлайн та офлайн. Такий формат найчастіше зустрічається в українських школах. Вчителі можуть частину матеріалу лишати на самостійне опрацювання, а під час зустрічей проводити обговорення та розгляд дискусійних питань.

Гнучка модель, яку переважно застосовують школи, де переважає дистанційна освіта. Учитель є інструктором, який координує діяльність учнів та надає консультації – очно та онлайн. Діти навчаються за індивідуальними графіками або за загальним розкладом.

Особистісно орієнтована модель, в основі якої лежать індивідуальні графіки, що доповнюють зовнішніми онлайн ресурсами. Найчастіше її використовують для поглибленого вивчення предметів: у разі поєднання очної та екстернатної, очної та мережевої або інших форм здобуття освіти.

Модель збагаченого віртуального середовища, основа якої – дистанційка та різноманітні онлайн програми. Можливі й зустрічі офлайн: індивідуально вчителя з учнем або з цілим класом. Наприклад, для підбиття підсумків, захисту проєктів тощо.

Понад 10,5 тис. шкіл вже готові до опалювального сезону. Це майже 88% загальної кількості закладів загальної середньої освіти. У деяких регіонах до опалювального сезону готові 100% закладів освіти. Це Вінницька, Волинська, Житомирська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Рівненська області. На 99% готові Одеса та Київ.

Зараз ви читаєте новину «Держслужба якості освіти пояснила, яким має бути змішане навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі