понеділок, 23 березня 2009 12:11

Дерипаска на краю банкрутства

Дерипаска на краю банкрутства
Олег Дерипаска, алюмінієвий магнат, мільярдер, який колись був найбагатшою людиною Росії, може втратити контроль над своєю компанією, яка накопичила близько $14 млрд боргів.

Дерипаска, чиї статки за оцінкою журналу Forbes ще нещодавно перевищували $20 млрд, намагається продати левову частку своїх активів, щоб розрахуватися з цим величезним боргом.

Джерела, близькі до керівництва United Co. Rusal - головної промислової перлині в активі російського бізнесмена - повідомляють, що переговори про продаж ведуться як з китайськими компаніями, так і з західними інвестфондами. Якщо Дерипаска не зможе знайти покупців, йому доведеться звернутися за допомогою до російського уряду, який раніше вже виділив його компанії $4,5 млрд.

За повідомленням журналу Forbes, у минулому році 41-річний Дерипаска втратив 88% своїх активів.

Кілька днів тому Дерипаска погодився скоротити свої позиції в United Co. Rusal з 56,8% до 53,8% для реструктурування $2,8 млрд боргу перед мільярдером Михайлом Прохоровим. Близько $2 млрд з цієї суми буде конвертовано в акції "Русала".

Дерипаски запозичав гроші на модернізацію виробництва та розширення бізнесу в Гвінеї, на Україні та в Нігерії. У минулому році "Русал" узяв $4,5 млрд кредиту для купівлі 25% ВАТ "ГМК Норильский нікель" Прохорова.

Це найгірша криза, з якою він коли-небудь стикався, вважають аналітики. На обслуговування боргу "Русала" може знадобитися не менше $1,5 млрд в рік, говорить Олександр Пухаєв, аналітик "ВТБ Капітал" (Москва). "Русал" також повинен виплатити уряду позики на подолання кризи.

"Дерипаска хоче зберегти баланс і контроль, але це практично неможливо з огляду на такі борги," - заявив ще один московський аналітик Михайло Стискін. - Хоча пряме банкрутство, безумовно, не є альтернативою, структурний розподіл вкладників може зазнавати значні зміни", повідомляє Bloomberg.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Дерипаска на краю банкрутства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі