вівторок, 27 квітня 2021 04:30

День Ангела 27 квітня - хто сьогодні іменинник

День Ангела 27  квітня - хто сьогодні іменинник
Сьогодні День Янгола святкують Антон, Іван, Мартин, Зіта та Роксолана. Фото: unian.ua

27 квітня іменини відзначають Антон, Іван, Мартин, Зіта, Роксолана. Крім цього сьогодні вшановують пам'ять Сповідника Мартина, папи Римського.

"Святий Мартин один із стовпів Православія. Жив за часів правління імператора Костянтина II Погоната. Мартина обрали предстоятилем Римської Церкви. Це був єдиний випадок коли протягом двох століть зійшов на Римський престол архієрей без затвердження його повноважень Візантійським імператором", - розповів Gazeta.ua священнослужитель Православної церкви України отець Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Ангела 26 квітня - хто сьогодні іменинник

Ім'я Антон має грецьку форму і латинську. У перекладі з латині воно означає "просторовий", "широкий". У грецькій мові воно має значення "противник". Походження імені Антон бере початок з католицизму, православ'я, Стародавньої Греції та Русі. Деякі дослідники вважають, що дане слово є зміненим російським видом імені Антоніо (грецьке). У Стародавньому Римі існувало родове ім'я Antoninus, від якого відбулися Антоніо і Антон. Близьким ім'ям Антону виступає також Антонін. У цьому випадку значення збігається зі семантикою бога Діоніса - "протистоїть", "на прю в силі".

Ім'я Іван. Існує кілька теорій про появу імені Іван в українській мові. Згідно з однією з них, це ім'я утворилося від біблійного Йоан. Крім того, в давнину абсолютно всіх слов'ян називали ванами (від імені їх прабатька Вана). Саме від такого найменування, на думку деяких дослідників, і сталося ім'я Іван. А ось в давньоєврейській мові є ім'я Йоханан, яке перекладається як "милість Божа" або "Божий дар". Воно також могло бути попередником українського імені Іван.

Ім'я Мартин має латинське походження і утворилося від прізвища Martinus, що перекладається на сучасну російську як "людина з Марса". У давньоримській міфології Марс був богом війни. Немає чітких правил щодо розташування наголосів в ім'я Мартін. Ім'ям Мартин батьки називають хлопчиків у православних і католицьких родинах у всіх європейських та американських країнах.

Ім'я Мартін має деяку кількість варіантів написання і аналогів. У цей список входять такі імена як Марсій, Марсель, Марк та інші. Їх об'єднує те, що всі вони відсилають до римського божества. В цей список не включене ім'я Марфа, так як лінгвісти простежують у нього зовсім інші корені.

Ім'я Зіта має кілька версій походження. За першою версією, ім'я має латинські корені. Ім'я Зіта угорською мовою є аналогом, одним з варіантів, імені Фелицитас, Фелісіті, Фелисита. Ім'я Зіта спочатку в Угорщині було короткою формою імені Фелицитас, але з часом стало самостійним ім'ям і вживалося незалежно від повного варіанту. Ім'я Феліція є спорідненим ім'ям для Фелицитас і жіночої формою чоловічого імені Фелікс. Ім'я Зіта означає "щаслива".

Ім'я Роксолана. Деякі ономатологи вважають, що ім'я вигадане, штучно створене послом Священної Римської імперії Ожье Гіслена де Бусбеком автором "Турецьких записок" з перських жіночих імен Роксана і Алана. Інші справедливо вважають, що ім'я має коріння в декількох мовах і досить поширене на деяких територіях, тобто автентичне. Прославила це ім'я знаменита Хюррем, вона ж Роксолана, дружина всесильного в той час турецького султана Сулеймана II, яка досягла небувалої влади і слави для себе і свого чоловіка.

27 квітня це Великий вівторок, що настає перед Великоднем. День символізує час, коли Ісус Христос навчав апостолів у храмі на горі.

Зараз ви читаєте новину «День Ангела 27 квітня - хто сьогодні іменинник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі